Header
Logo Offroad_bewerkt-2

off-road rit

AMBC Off Road rit 2017 afgelast

De off-road commissie van motorclub AMBC uit Staphorst heeft vanmorgen helaas moeten besluiten de Stapperster veldrit die voor overmorgen 28 december gepland stond, af te lassen. Reden is dat de route simpelweg te nat is door de sneeuw en de vele andere neerslag van de laatste weken. De commissie is met vele helpers de afgelopen weken in touw geweest om te proberen de route klaar te krijgen maar dit is niet haalbaar.

De AMBC is elk jaar de medewerking van vele tientallen landeigenaren en Staatsbosbeheer nodig om een mooie route te kunnen maken. De club wil deze goede relatie niet op het spel zetten doordat de route onberijdbaar wordt en de landerijen en zandwegen kapot gereden worden.

De commissie heeft besloten geen vervangende datum te noemen voor de Stapperster veldrit. De huidige traditionele datum in de laatste week van het jaar is voor de club een perfecte afsluiting van het jaar en men kan altijd rekenen op de hulp van veel vrijwilligers. Deze mensen zijn in januari weer aan het werk en zonder hun hulp is het niet mogelijk een rit te organiseren. Er zal een nieuwe datum in december 2018 op de jaarkalender van de AMBC verschijnen. De commissie wil de vele helpers die de afgelopen weken in touw geweest zijn bedanken voor hun inzet.

Stappersterveldrit

Geschiedenis

De maand december staat traditioneel in het teken van de Stappersterveldrit. Deze door de AMBC-Staphorst georganiseerde Off Road rit vond zijn oorsprong in het begin van de jaren tachtig.
De eerste jaren werd er gestart bij Gebben Motoren, toen nog gehuisvest aan de Roelof Brinkstraat in Staphorst. Door het almaar groeiende aantal deelnemers moest er na een aantal succesvolle jaren uitgeweken worden naar een andere startlocatie om de rit verder te kunnen laten groeien.

Zoals zo vaak kent succes ook een keerzijde van de medaille en de problemen om de vergunning rond te krijgen werden steeds groter waardoor er eind jaren negentig, gelukkig tijdelijk, een einde kwam aan de Stappersterveldrit.

Het ontbreken van de Stappersterveldrit op de evenementenkalender van de AMBC betekende allerminst dat er geen behoefte meer was aan een Off Road rit, deze bleef immer bestaan.
Na een kleine tien jaar zonder Stappersterveldrit heeft een groep enthousiaste vrijwilligers de handschoen opgepakt en de rit in 2008 nieuw leven ingeblazen.
Na een voorzichtige herstart weten steeds meer deelnemers de weg naar Staphorst te vinden en konden we afgelopen jaren meer dan mooie deelnemers aantallen noteren.

De start van de rit is sinds 2008 bij Hofstede Motoren aan de Industrieweg in Staphorst, het welbekende adres voor al uw cross- en off-road motoren. Eigenaar Klaas Hofstede, zelf commissielid en hoofdsponsor van de AMBC, stippelt samen met de commissie ieder jaar weer een prachtige route uit door de landelijke en bosrijke omgeving van Staphorst .

Stappersterveldrit 2017

De 2017 editie van de Stappersterveldrit staat gepland voor donderdag 28 december.  De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, en lopen dusver  voorspoedig. De lengte van de route is vergelijkbaar met vorige edities, ongeveer 45km en wij hopen dat deelnemers weer in grote getale richting Staphorst komen, voor een geweldige off-road rit.

Sinds een aantal jaren zijn, na enkele aanpassingen aan de route, ook quadrijders welkom in Staphorst echter wel onder een paar strikte voorwaarden.
Hieronder staan een aantal belangrijke punten voor alle deelnemers. Lees onderstaande tekst goed door en neem dit ter harte om teleurstelling op de dag zelf te voorkomen,

Quad rijders

Voor de deelnemers die met een quad de route willen rijden hebben we een aantal regels opgesteld. Regels waaraan deze machines  moeten voldoen om deel te kunnen nemen aan de Stappersterveldrit. Naleving hiervan zal streng gecontroleerd én gehandhaafd worden.  Strenge regels zijn niet voor een ieder leuk echter wel noodzakelijk in verband met de veiligheid van een ieder, smalle passages en bruggen die opgenomen zijn in de route.

De maximale afmetingen van de toegestane quads  zijn vastgesteld op een breedte van 1,40m
bij een maximale lengte van 2,25m.
De quad is voorzien van een normaal cross stuur, en mag niet uitgerust zijn met een rolkooi, tevens biedt de quad plaats aan niet meer dan 1 persoon.

Wij weten uit ervaring dat elke normale quad binnen bovengenoemde voorwaarden past.

Buggy’s laten wij niet toe op het parcours.

KNMV Off-Road dagpas

De Stappersterveldrit wordt verreden onder  auspiciën van de KNMV. Deelnemers die de rit willen rijden maar geen KNMV off-road startlicentie hebben, dienen van te voren online een KNMV dagpas aan te vragen.

Dit kan via de website van de KNMV.  Doormiddel van onderstaande link kom je direct op de betreffende pagina op KNMV website:
https://mijn.knmv.nl/Default.aspx?pid=337

Mocht het om welke reden dan ook het niet mogelijk zijn om van te voren de KNMV dagpas online aan te vragen, dan bestaat er nog een mogelijkheid om op de dag zelf in de tent een KNMV dagpas aan te schaffen. Let wel, als je het van te voren kan regelen, scheelt dit enorm in tijd bij de inschrijving.

Algemene informatie:

Het inschrijfgeld voor de off-road rit bedraagd € 20,–. Gepast geld wordt hierbij erg op prijs gesteld.
De inschrijving en de motorkeuring voor de tweewielers is geopend vanaf 8:30 uur. Voor quadrijders is dit een uurtje later vanaf 9:30 uur het geval.
Vanaf 9:30 uur mogen de motoren het parcours op en vanaf 10:30 uur wordt de route ook vrijgegeven voor quadrijders.

Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs en geldig kentekenbewijs meebrengt naar de keuring.
De KNMV off-road startlicentie of KNMV dagpas graag meebrengen naar de inschrijving.

Zonder bijzonderheden gaat de route dicht om 14:00 uur, indien er calamiteiten zijn, of de route niet langer veilig begaanbaar is kan de organisatie besluiten de route eerder te sluiten.

Realiseer je ten allen tijde dat je te gast bent en in veel gevallen deelnemer aan het verkeer met bijbehorende verkeersregels. Pas hier je rijstijl op aan!

Hieronder kunt u het inschrijfformulier voor de Stappersterveldrit downloaden. Vul deze thuis volledig in zodat de machinekeuring en de inschrijving spoedig afgehandeld kan worden en er geen onnodig lange wachtrijen ontstaan. Ook gepast geld help hierbij!!

 

Inschrijfformulier Stapperster veldrit 2017

 

Verkeersregelaars cursus

De AMBC Staphorst organiseert dit jaar tussen kerst en oud en nieuw wederom de bekende ‘Stapperster veldrit’. Dit is uiteraard niet mogelijk zonder de hulp van vele vrijwilligers en verkeersregelaars in het bijzonder. Zoals elk najaar organiseren we daarom ook dit jaar weer enkele avonden in ons clubhuis voor helpers die gezamenlijk de cursus verkeersregelaar willen doen. Zoals bekend is de cursus een aantal jaren geleden veranderd en moet deze helemaal digitaal gedaan worden. Dit had nogal wat voeten in aarde en velen hadden moeite om te slagen voor de cursus. Dit jaar is de cursus ongeveer hetzelfde als vorig jaar, dus een stuk gemakkelijker als de eerste digitale versie. Enkele leden hebben hem al gevolgd en waren binnen het half uur klaar.

Een belangrijke wijziging ten opzichte van vorig jaar is dat u dit jaar geen verkeersregelaarspas meer krijgt, maar vermeld wordt op een aanstellingslijst. Het enige wat u moet kunnen als u in functie bent als verkeersregelaar en aangesproken word door een controlerende instantie, is uzelf identificeren doormiddel van uw rijbewijs/identiteitsbewijs/paspoort.
De cursus is nog wel steeds een verplichte jaarlijkse herhaling.

Let op! Het is dus niet beslist noodzakelijk om naar één van deze avonden te komen. Men kan ook dit jaar gewoon zelf thuis de cursus online doen en deze is zoals gezegd ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Wil je het thuis proberen stuur dan even een mail naar offroad@ambc-staphorst.nl om een code te ontvangen waarmee je de cursus online kunt volgen.
Mocht je niet zo thuis zijn op de PC en liever gezamenlijk en met enige hulp de cursus willen volgen dan kan dit op woensdag 29 en donderdag 30 november vanaf 19.30 uur in ons clubhuis op ’t Wiede Gat.

De off road commissie hoopt op een goede opkomst want we zijn weer vele regelaars nodig om de off road rit succesvol te laten verlopen. Graag tot ziens!