AMBC Staphorst Header

Maiscross 2024

Later dit jaar vind je hier alle info voor de maiscross 2024. Deze staat gepland op zaterdag 26 oktober.

 

Maïscross 2023 – De terugblik

Een week geleden was het eindelijk weer zover. Na acht jaar van afwezigheid was het weer tijd voor een ouderwetse Maiscross. Een dag waar met een grote glimlach aan teruggedacht wordt. Waar in de voorbereiding alles vlekkeloos verliep, was dat op de vrijdag voorafgaand wel even beetje anders.

Op vrijdag rond de klok van 10.00 uur begon het te miezeren boven Staphorst en dit ging ook door tot laat in de avond. Grote geluk voor de club was dat het land op een mooi hoog gedeelte lag en nog niet verzadigd was. De vrijwilligers lieten zich de vrijdag dan ook niet uit het veld slaan en hebben het evenement rondom het circuit tot in de puntjes voorbereidt. Waar in de voorgaande weken de inschrijvingen al in groten getale binnen gekomen waren, was dit op de laatste regenachtige vrijdag niet anders. Toen de eindstand vrijdagavond op bijna 300 aanmeldingen was gestopt, keken we dan ook reikhalzend uit naar de wedstrijddag.

Zaterdag 28 oktober, al ver voor de zon zich liet zien werden de lampen op het gelegenheidscircuit  aangestoken en werden de machines gestart, want er moest nog even flink gewerkt worden om de baan te prepareren voor de wedstrijd. Door het harde werk van de vrijwilligers lukte het om alle rijders in het beschikbaar gestelde parkeerland te krijgen (wat af en toe nog best spannend was) en was de baan om 9.15u gereed om van start te gaan met de trainingen. Kwartiertje later dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken, want het was ons gelukt; de Maiscross 2023 ging door!

(Bovenstaand eigen foto’s. )

Meer foto’s zijn te vinden op de website van Jan Timmerman – https://jtsfotografie.nl/2023/10/29/ambc-maiscross-2 

255 rijders aan de start.
Van de bijna 300 aanmeldingen kwamen er uiteindelijk 255 rijders naar Staphorst, een aantal zelfs helemaal vanuit België! De trainingen verliepen soepel, halverwege moest er nog een kleine baanaanpassing gedaan worden maar iedereen was klaar voor de races. Klokslag 12u viel het starthek voor de eerste keer voor de 50cc en ze maakten er direct een spektakel van. Een voor één werden de wedstrijden afgewerkt en met in alle klassen volle starthekken was er constant spektakel te zien. De vele sporen maakt het voor de rijders een uitdagend circuit.

Na twee manche overwinningen was het Luca Karsten die in de 50cc op het hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. Door de prachtige extra inbreng van sponsoren was er in alle klassen prijzengeld te verdelen, wat het voor de rijders nog mooier maakte het podium te mogen betreden. Willem Beuzenberg en Zias koelewijn mochten samen met Luca het podium op. In de 65cc kleine wielen was het Gijs van Veen die op de hoogste trede stond, met vlak achter hem Leon Westerveen op plek twee en Jace Willemsen maakte het podium compleet. In de 65cc grote wielen was Daan Overveld heer en meester, hier mocht Jann Huisman door een betere tweede manche als runner-up het podium op met Ivar Hekman op een derde plaats.

De 85cc klasse is altijd een garantie voor spektakel. Hier kon het inmiddels in grote getale aangestroomde publiek dan ook getuige van zjn. In de categorie kleine wielen van de 85cc zagen we Jayden Meerleer op de eerste plaats met in zijn kielzog Jens Visser en Nick Keuken. In de grote wielen was Kay Zijlstra onverslaanbaar met een dubbele manche overwinning met Keano Maris twee keer als tweede achter zich. Voor plaats drie was het een nek-aan-nek race, waarin uiteindelijk Liam Gaasbeek als derde mee het podium op mocht. Tussen plek drie en zes in de eindstand zaten uiteindelijk maar drie punten, wat wel aangeeft hoe spannend de strijd was.

(Bovenstaand eigen foto’s. )

Meer foto’s zijn te vinden op de website van Jan Timmerman – https://jtsfotografie.nl/2023/10/29/ambc-maiscross-2 

Na de jeugdcategorieën was het de beurt aan de Hobbyklasse. Met 41 man achter het starthek gegarandeerd mooie wedstrijden.  Na elkaar het vuur aan de schenen te hebben gelegd, mocht Sander Quandt als derde het podium op met voor hem Pepijn Noordman en Glenn Tolman als eind overwinnaar. De volgende klasse was een combinatie van de Dames en de Veteranen. Maylinn-Rose Sterk had deze dag geen zin in spanning en pakte voor de zekerheid een dubbele manche overwinning bij de dames. Met een tweede en derde plaats in de manches werd Yarah Dijck uiteindelijk als tweede geklasseerd voor onze eigen Marjanne Engel die genoeg had aan een vierde en tweede plaats. Samen met de dames maakten de oudgedienden in de veteranenklasse er een prachtige strijd van. Na een klinkende eerste manche overwinning van Henk Ratering, verliep dat in de tweede manche even anders en wist Jarno Brakke optimaal te profiteren en hierdoor totaal op plek één te komen. Een last-minute aanmelding van Good Old Richard Baaiman leverde hem een verdienstelijke derde plek op het podium op achter tweede man Henk Ratering.

De 125cc klasse was een klasse gevuld met veel kwalitieit en snelheid. 36 jonge, getergde rijders op jacht naar een podiumplaats en de felbegeerde bokaal. Uiteraard is er maar plaats voor drie rijders op het schavot. Met een dubbele manche overwinning was Guus Freriksen heer en meester en liet iedereen zijn hielen zien. Daarachter was het een stuk spannender. Met een tweede en derde plaats mocht Floris Gebben op de één na hoogste tree plaatsnemen voor Mark Poorthuis die met plaats drie en zes net genoeg punten had verzameld om mee te mogen.

Voor de MX250 hetzelfde verhaal; 36 rijders, één doel! Na twee manches vol strijd komt uiteindelijk Tim Jansma als winnaar uit de bus. Met naast hem Wessel Smienk als tweede en aan de andere kant Sem Uninge op drie. Met een grote glimlach word de bokaal en het prijzengeld in ontvangst genomen. Dan is het de beurt aan de zware kanonnen uit de MX500 klasse. Een broederstrijd van de Bijkers leverde uiteindelijk één podiumplek voor ze op. Plaats twee wel te verstaan, maar er moest hard voor gewerkt worden. Calvin te Vaarwerk was deze dag een maatje te groot met een dubbele manche overwinning. Gerard Kleinsmit mocht als derde mee het podium op.

Als laatste kers op de taart natuurlijk de Superklasse. In de MX2 categorie waren het Mirco ten Kate, Dave Kooiker en Freek van der Vlist die er een prachtige strijd van wisten te maken in beide manches en deze dan ook van begin tot einde spannend hielden. Met een manche overwinning in de eerste manche en een tweede plek was het voor Kooiker net niet genoeg om de dagoverwinning te pakken. Met een doorslaggevende overwinning in de tweede manche ging de dagzege naar Freek. Met twee keer een derde plaats in het kielzog van bovengenoemde mocht Mirco mee het podium op.

In de MX1 klasse was het iets minder spannend en was Micha Boy de Waal de hele dag heer en meester voor onze lokale held en commissielid Rene Boer, die met tweemaal een tweede plek met een tevreden gevoel in de auto kon stappen naar Frankrijk om daar de volgende dag deel te nemen aan een strandrace. Als derde mocht Jeffrey Meurs mee het ereschavot op.

Hiermee kwam er een einde aan een prachtige dag motorsport op het gelegenheidscircuit aan de leidijk. Direct na het laatste vlagsignaal werd er gestart met het vlak maken van het terrein. Met het  invallen van de duisternis was er weinig tastbaars meer te zien van deze prachtige dag, alleen een herinnering die blijft.

De Maiscross is voor de AMBC traditioneel de afsluiter van het cross-seizoen, wat betekend dat het vaste circuit op ’t Wiede gat nu ook gesloten is tot 1 Maart. Wij willen nogmaals onze dank uitbrengen naar iedereen die deze dag mogelijk gemaakt heeft: rijders, vrijwilligers, sponsoren, loonwerkers en ga zo maar door. Zonder jullie steun en hulp was dit allemaal niet mogelijk geweest, BEDANKT!

En voor nu: tot volgend jaar.

Namens de crosscommissie; Martin de Witte

Onderstaande foto: © Wilbert Bijzitter

Staphorst maiscross ambc
©Wilbert Bijzitter