Header
Logo Offroad_bewerkt-2

Stappersterveldrit

Stappersterveldrit 2018

De 2018 editie van de Stappersterveldrit staat gepland voor vrijdag 28 december.  De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, en lopen dusver  voorspoedig. De lengte van de route is vergelijkbaar met vorige edities, ongeveer 45km en wij hopen dat deelnemers weer in grote getale richting Staphorst komen, voor een geweldige off-road rit.

Sinds een aantal jaren zijn, na enkele aanpassingen aan de route, ook quadrijders welkom in Staphorst echter wel onder een paar strikte voorwaarden.
Hieronder staan een aantal belangrijke punten voor alle deelnemers. Lees onderstaande tekst goed door en neem dit ter harte om teleurstelling op de dag zelf te voorkomen,

Quad rijders

Voor de deelnemers die met een quad de route willen rijden hebben we een aantal regels opgesteld. Regels waaraan deze machines  moeten voldoen om deel te kunnen nemen aan de Stappersterveldrit. Naleving hiervan zal streng gecontroleerd én gehandhaafd worden.  Strenge regels zijn niet voor een ieder leuk echter wel noodzakelijk in verband met de veiligheid van een ieder, smalle passages en bruggen die opgenomen zijn in de route.

De maximale afmetingen van de toegestane quads  zijn vastgesteld op een breedte van 1,40m
bij een maximale lengte van 2,40m.
De quad is voorzien van een normaal cross stuur, en mag niet uitgerust zijn met een rolkooi, tevens biedt de quad plaats aan niet meer dan 1 persoon.

Wij weten uit ervaring dat elke normale quad binnen bovengenoemde voorwaarden past.

Buggy’s laten wij niet toe op het parcours.

KNMV Off-Road dagpas

De Stappersterveldrit wordt verreden onder  auspiciën van de KNMV. Deelnemers die de rit willen rijden maar geen KNMV off-road startlicentie hebben, dienen van te voren online een KNMV dagpas aan te vragen.

Dit kan via de website van de KNMV.  Doormiddel van onderstaande link kom je direct op de betreffende pagina op KNMV website:
https://mijn.knmv.nl/Default.aspx?pid=337

Mocht het om welke reden dan ook het niet mogelijk zijn om van te voren de KNMV dagpas online aan te vragen, dan bestaat er nog een mogelijkheid om op de dag zelf in de tent een KNMV dagpas aan te schaffen. Let wel, als je het van te voren kan regelen, scheelt dit enorm veeltijd bij de inschrijving.

Algemene informatie:

De start van de rit is bij Hofstede Motoren aan de Industrieweg in Staphorst, het welbekende adres voor al uw cross- en off-road motoren.
Het inschrijfgeld voor de off-road rit bedraagt € 20,– en dient contant afgerekend te worden bij de inschrijving. Gepast geld wordt hierbij erg op prijs gesteld.
De inschrijving en de motorkeuring voor de tweewielers is geopend vanaf 8:30 uur. Voor quadrijders is dit een uurtje later vanaf 9:30 uur het geval.
Vanaf 9:30 uur mogen de motoren het parcours op en vanaf 10:30 uur wordt de route ook vrijgegeven voor quadrijders.

Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs en geldig kentekenbewijs meebrengt naar de keuring.
De KNMV off-road startlicentie of KNMV dagpas graag meebrengen naar de inschrijving.

Zonder bijzonderheden gaat de route dicht om 14:00 uur, indien er calamiteiten zijn, of de route niet langer veilig begaanbaar is kan de organisatie beslissen om de route eerder te sluiten.

Realiseer je ten allen tijde dat je te gast bent en in veel gevallen deelnemer aan het openbaar verkeer met bijbehorende verkeersregels. Pas hier je rijstijl op aan!

Hieronder kunt u het inschrijfformulier voor de Stappersterveldrit downloaden. Vul deze thuis volledig in zodat de machinekeuring en de inschrijving spoedig afgehandeld kan worden en er geen onnodig lange wachtrijen ontstaan. Ook gepast geld help hierbij!!

Inschrijfformulier OTR 2018

 

Persbericht: AMBC Staphorst organiseert jaarlijkse ‘Stapperster Veldrit’.

Het kan bijna niet later in het jaar. Op vrijdag 28 december organiseert de motorclub AMBC Staphorst haar laatste evenement in 2018. Het gros van de crossende, toerende of racende motorliefhebbers hebben hun stalen ros veelal gepoetst en wel binnen staan. De AMBC heeft echter de ‘Stapperster veld rit’, een off road rit voor gekentekende en goedgekeurde (cross) motoren nog op de kalender staan.

In het verleden organiseerde de Staphorster motorclub altijd al een rit door de prachtige landelijke omgeving van Staphorst. In de jaren ’90 kwam hier een einde aan maar er kon enkele jaren geleden een nieuwe start gemaakt worden door een mooie nieuwe route te maken en als vanouds de zgn. ‘Stapperster veldrit’ te organiseren. Na een voorzichtige start weten steeds meer deelnemers de weg naar Staphorst te vinden. De mond op mond reclame over de prachtige route en de omgeving hielp hierbij natuurlijk ook mee! Verder leert de ervaring dat deze periode juist perfect is voor een dergelijke plezier-rit per motorfiets. Opvallend is het grote aantal rijders wat voorheen een wegmotor had maar zich de laatste jaren heeft toegelegd op deze tak van motorsport. Het lijkt de ultieme manier om lekker bezig te zijn met je hobby, het motorrijden. Het gaat niet om snelheid maar om het behendig zijn en om te genieten van de omgeving en de route waarop men rijdt.

Afhankelijk van het weer
Het grote gevaar waar de club mee te maken heeft zijn de weersomstandigheden. Hier is men zich van bewust, het feit dat men in deze laatste week van het jaar een buiten- evenement organiseert kan betekenen dat deze door de weersomstandigheden moet worden afgelast. Toch bleek dit de laatste jaren mee te vallen. Enkele jaren geleden ging de rit zelfs door ondanks de sneeuwval de dagen ervoor. De prachtige plaatjes die dit opleverde van de motoren in een witte wereld leverde na afloop vele complimenten op van de deelnemers. Men had nog niet vaak zo’n prachtig schouwspel meegemaakt.

Toegang voor Quads, maar met regels!
Net als de vorige jaren zijn ook de quads welkom. De off-road commissie van de AMBC heeft de route aangepast voor deze groep rijders die ook zeer talrijk is. Ook hiervoor geldt echter dat deze gekentekend en goedgekeurd voor de openbare weg moeten zijn. Er zijn echter, net als vorig jaar,  enkele nieuwe regels aangaande de quads. Zo zijn de zogenaamde grote ‘buggy’s’ niet welkom!
Lees alle regels en info over de quads en andere zaken zeer binnenkort op de club website. Voorafgaand aan de start ondergaat elke motor sowieso verplicht een technische keuring. Zonder deze keuring mag men de route niet op. Het verdiend grote aanbeveling om ook alle benodigde formulieren en de inschrijving al vooraf thuis te regelen. Dit voorkomt lange wachttijden.  Dit inschrijven kan binnen afzienbare tijd via de AMBC website.

Startplaats bij Hofstede in Staphorst
De start is 28 december als vanouds bij Hofstede motoren aan de industrieweg in Staphorst, het welbekende cross- bastion in het dorp. Eigenaar Klaas Hofstede zit zelf in de organiserende commissie en heeft met zijn troepen zogezegd weer een prachtige route uitgestippeld. De afstand is ca. 45km waarvan een gedeelte door het bos ‘De zwarte dennen’ loopt. De AMBC krijgt eenmaal per jaar toestemming van Staatsbosbeheer om deze paden te gebruiken en is hier zeer dankbaar voor. Als tegenprestatie ondersteunt de AMBC de stichting ‘Support for Nature’. Deze organisatie draagt zorg voor het onderhoud van onze bossen. De club verzoekt alle off-road rijders ook met klem om de rest van het jaar uit de bossen te blijven met hun motoren om de flora en fauna te sparen.

Inschrijving vooraf regelen
De inschrijving en de machinekeuring voor de Stapperster veldrit is geopend om 08.30 uur en vanaf 09.30 uur wordt de route open gesteld. De quads mogen een uur later de route op. Deelnemers kunnen de benodigde inschrijfformulieren en tevens de laatste aanvullende informatie binnenkort van de clubwebsite halen. Er wordt, zoals al gemeld, dringend verzocht de inschrijving en licentie van tevoren thuis te regelen.

Geadviseerd wordt om de laatste dagen voor de rit de AMBC website en Facebook/ Instagram pagina’s regelmatig te raadplegen. Op deze officiële AMBC clubkanalen wordt de laatste info gegeven.

 

Geschiedenis

De maand december staat traditioneel in het teken van de Stappersterveldrit. Deze door de AMBC-Staphorst georganiseerde Off Road rit vond zijn oorsprong in het begin van de jaren tachtig.
De eerste jaren werd er gestart bij Gebben Motoren, toen nog gehuisvest aan de Roelof Brinkstraat in Staphorst. Door het almaar groeiende aantal deelnemers moest er na een aantal succesvolle jaren uitgeweken worden naar een andere startlocatie om de rit verder te kunnen laten groeien.

Zoals zo vaak kent succes ook een keerzijde van de medaille en de problemen om de vergunning rond te krijgen werden steeds groter waardoor er eind jaren negentig, gelukkig tijdelijk, een einde kwam aan de Stappersterveldrit.

Het ontbreken van de Stappersterveldrit op de evenementenkalender van de AMBC betekende allerminst dat er geen behoefte meer was aan een Off Road rit, deze bleef immer bestaan.
Na een kleine tien jaar zonder Stappersterveldrit heeft een groep enthousiaste vrijwilligers de handschoen opgepakt en de rit in 2008 nieuw leven ingeblazen.
Na een voorzichtige herstart weten steeds meer deelnemers de weg naar Staphorst te vinden en konden we afgelopen jaren meer dan mooie deelnemers aantallen noteren.

De start van de rit is sinds 2008 bij Hofstede Motoren aan de Industrieweg in Staphorst, het welbekende adres voor al uw cross- en off-road motoren. Eigenaar Klaas Hofstede, zelf commissielid en hoofdsponsor van de AMBC, stippelt samen met de commissie ieder jaar weer een prachtige route uit door de landelijke en bosrijke omgeving van Staphorst .