Header

Grasbaan

Fotogalerij 2023 © JTS Fotografie – Jan Timmerman

Fotogalerij zaterdag:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tijdens het laatste bouwvak weekend van donderdag 24 augustus tot en met zaterdag 26 augustus kunnen alle oldtimer en grasbaanfans in den lande de weg naar circuit De Tippe in Staphorst weer opzoeken. De Staphorster Auto, Motor en Bromfiets Club AMBC organiseert weer als vanouds een tweedaags grasbaan programma met op vrijdagavond de beste Nederlandse en buitenlandse deelnemers in de ‘Dutch open Grasstrack’ en op zaterdag de zogenaamde ‘spektakel dag’ waarbij allerlei spectaculaire voertuigen te zien zijn. Het weekend begint echter al op de donderdagavond als er een grote oldtimerrit wordt gehouden voor auto, motor en bromfiets.

De laatste jaren is het al traditie. De donderdag voor het grasbaanweekend bijten de oldtimers het spits af.  Een keur aan oldtimers op twee, drie en vier wielen zijn deze avond te zien. De deelnemers melden zich vanaf 18.00 uur waarna eenieder de voertuigen kan bekijken. Men begint om 19.00 uur aan een toertocht door de omgeving van Staphorst.

Aan deze oldtimer rit kan deelgenomen worden met een auto, motor of bromfiets van 25 jaar en ouder. De rit heeft een lengte van ca. 45 km. De deelname is gratis. Bovendien is de route volledig met bordjes uitgezet. Iedereen kan dus individueel zijn eigen tempo rijden. Uiteraard dienen de voertuigen te voldoen aan de wegenverkeerswet en verzekerd te zijn. Het vertrek is vanaf evenemententerrein de Tippe in Staphorst. Vanaf 18.00 uur is het terrein open en kan men het voertuig hier stallen voor het publiek. De rit begint om 19.00 uur. Na afloop is de finish wederom op De Tippe waar de AMBC catering aanwezig is voor een drankje ter afsluiting.

Het aanmelden voor de rit moet VOOR 23 augustus en kan via mail naar opgaveoldtimer@hotmail.com of via een Whatsapp bericht naar 06-20379395 of 06-28716853. Vermeld in uw bericht uw naam, woonplaats, of u met de auto, motor of bromfiets deelneemt en ook uw mailadres.

Dutch open Grass-track op herhaling
Voorheen stonden de grasbaanraces in Staphorst bekend als de ‘Internationale AMBC grasbaanraces.’ De huidige naam is sinds vorig jaar nu ‘Dutch open Grass-track’. Het gehele evenement is nu een open Nederlands kampioenschap waarbij in de befaamde specialklasse en de zijspanklasse ook Internationale rijders aan de start komen. Feitelijk dus nog steeds gewoon grasbaanracen op Europees topniveau.

De Van Reel groep uit Rouveen is wederom aan boord als hoofdsponsor van dit evenement en zij zullen op alle officiële uitingen rondom dit evenement  te zien zijn. De AMBC dankt de firma Van Reel voor het vertrouwen en het voortzetten van de samenwerking.

De wedstrijd in Staphorst is, net als vorig jaar, race nummer 4 in de Dutch open cyclus. Deze is begonnen op 16 april in Vries. Vervolgens was race nummer twee op 10 juni in Loppersum en de derde krachtmeting is 15 juli in Noordwolde. Staphorst volgt dan op 25 augustus terwijl meteen de dag erna, op zaterdag 26 augustus, de grote finale voor het Dutch open wordt verreden in het Groningse Uithuizen.
Kijken we naar de tussenstand van het kampioenschap na de twee tot nu toe verreden wedstrijden dan zien we in de special klasse Romano Hummel aan kop gaan. Hummel is de laatste paar jaar de te kloppen man in het Dutch open en ook Internationaal behoort hij tot de top. Hij is de huidige Europees kampioen en hij kan voorafgaand aan het grasbaan evenement in Staphorst zijn Europese titel prolongeren in het Duitse Werlte waar op zaterdag 22 juli de Europese finale wordt verreden.

Tweede in de titelstrijd is Dave Meijerink uit Schuinesloot. Hij staat slechts 2 punten achter Romano Hummel. Meijer is clubrijder van de MAC van Dedem uit Balkbrug en kan in Staphorst altijd op een grote schare fans rekenen. In de tussenstand zien we op een derde plaats Winschotenaar Mika Meijer en verder in de top tien bijvoorbeeld oud winnaar in Staphorst Yannick de Jong. Qua buitenlandse namen in de Dutch open Grasstrack moeten we naar plaats zes in de tussenstand waar we de Deen Jakob Bukhave vinden. De buitenlandse deelname is dit seizoen niet heel groot te nomen. Wellicht dat dit in Staphorst veranderd, ook al omdat, zoals gemeld, de finale van de Dutch open meteen de volgende dag in Uithuizen is. Verdere updates over het startveld zullen te zijner tijd op de clubwebsite te zien zijn.

Spectaculaire zijspannen weer in Staphorst
Ook de zijspanklasse doet weer mee in de Dutch open cyclus. Hier zijn op het moment van schrijven ook twee races verreden en zien we in de top tien een echt internationaal gezelschap. Wilfred Detz staan namens Nederland weliswaar aan de leiding maar hij heeft de Engelsman Mitch Godden op zijn hielen, gevolgd door de Deen Dennis Frederiksen. In de top tien staan slechts drie Nederlandse combinaties en we kunnen dus van een echt internationaal gezelschap spreken bij de zijspannen.

Overige klassen in het vrijdagavond programma.
Behalve de Dutch open komen er nog enkele andere klassen in Staphorst aan het startlint. Zo hebben we de 125cc Specials die een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap rijden. Verder nog de shorttrack 250 en 500cc en de inmiddels in het dorp bekende regioklasse. Hierin komen alleen plaatselijke coryfeeën in clubleden aan de start. Prachtig dat deze coureurs ook weer voor een volle bak publiek mogen strijden.

Tijdschema vrijdagavond, vertier buiten de baan en andere informatie.
Het wedstrijdprogramma begint op de vrijdag om 16.00 uur met de trainingen. Om 19.00 uur zal de eerste heat van start gaan in het avondprogramma. De races zijn weer bij kunstlicht dus hoe later op de avond hoe mooier de sfeer wordt. De organisatie meld nog dat er dit jaar een compleet nieuwe lichtinstallatie aanwezig is zodat de problemen van vorig jaar tot het verleden behoren. Destijds kon het programma niet worden afgewerkt omdat dit enige tijd had stil gelegen wegens hevige regenval. Toen uiteindelijk de races hervat konden worden bleek het te donker te zijn en kon de lichtinstallatie niet voor voldoende licht zorgen. Deze problemen zijn dit jaar dus opgelost.

De entreeprijzen voor de vrijdag zijn als volgt: tot 12 jaar gratis toegang. Van 12 tot 18 jaar betaal je € 8 en voor 18 jaar en ouder ben je € 15 kwijt. Hierbij kunt u wel een gratis programma krijgen terwijl het parkeren ook vrij van kosten is. Vanaf 21.30 uur is de entree voor het hele terrein vrij. Ook voor de feesttent.

Na afloop van de races kan eenieder zich ook nog prima vermaken. In de feesttent zullen na de races DJ Macho BV te zien zijn en de Vinnie en Rupert show. Het spektakel begint dus niet op zaterdag maar ook al op de vrijdagavond!

Zaterdag grasbaan spektakel dag!
Naast de Dutch Open Grasstrack van vrijdagavond, is er ook een prachtig programma voor de zaterdag in elkaar gezet. Op zaterdag 26 augustus zullen namelijk de volgende klassen aan de start verschijnen tijdens de zogenaamde grasbaan spektakeldag

  • Flattrack (Vintage , Sunday cup, Thunderbike & Open klasse)
  • 50cc classic grasbaan
  • Gazonmaaierraces
  • Regioklasse grasbaan: Hobby en Superklasse
  • Brommerklasse

De term spektakeldag gaat zeker op voor de gazonmaaierraces. Deze mini- trekkers die normaliter gebruikt worden om grote gazons spik en span te houden zijn omgebouwd tot rasechte racemonsters. Er wordt gereden in twee klassen, de super- standaard en de special klasse. In de super- standaard zien we maaiers met een vermogen van maximaal 22 pk maar in de special klasse worden de originele gazonmaaier motoren vervangen door bijvoorbeeld viercilinder motorfiets blokken met soms 100pk. Hier kun je dus met recht spektakel verwachten.
De flattrack races zijn van origine afkomstig uit Amerika. Veel Amerikaanse wegrace coureurs hebben hun vaardigheden geleerd in het flattrack racen. De races worden normaliter op banen met een harde ondergrond gereden zodat er gegleden en gedrift kan worden. Hoe zich dit gaat verhouden op het Staphorster gras gaan we zien deze zaterdag maar ook hier mogen we zeker weer spektakel verwachten.

Verder aan de start op zaterdag de brommerklasse, een 50cc classic grasbaan en ook hier, net als op vrijdagavond, enkele regioklassen met plaatselijke rijders. Deze zaterdag zijn dat de hobbyrijders en de superklasse. Dit zijn dus de echt snelle kanonnen die normaal bij de AMBC op de crossbaan ’t wiede gat actief zijn. Namen en rugnummers zullen ook hier aangevuld worden op de AMBC website.

Deze zaterdag zal er gereden worden volgens onderstaand schema.

09.30u: Inschrijving

10.30u: Start training

12.00u: Start 1e heats

16.00u: Finales

De voorinschrijving van de Flattrack klassen, regioklassen en brommerklasse verloopt via de AMBC website. Schrijf je in via de onderstaande link voor de juiste klasse:

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-regioklasse-hobby/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-regioklasse-super/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-brommerklasse/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-open-klasse/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-sunday-cup/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-thunderbike/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-vintage/

De inschrijving is €20,- per rijder te voldoen bij aanmelding in de ochtend. Let op dat u zich inschrijft in de juiste klasse! Voor inschrijving geld: VOL=VOL

Deze dag zal gereden worden onder de vlag van motorsport organisatie MON. Mocht je niet in het bezit zijn van de MON jaarlicentie, je kunt ’s ochtends tijdens de aanmelding een dag pas kopen. Kosten van deze pas voor de brommerklasse is €10,- en voor de overige klassen is dat €15,- Voor de gazonmaaierraces zijn de deelnemers al bekend via de organisatie van gazonmaaierracen.nl en deze klasse is dus al vol. De inschrijving voor de classic grasbaan gaat via Teun Veldhuizen van classic 50cc grasbaan.

Deze dag zal er ook volop vermaak voor kinderen aanwezig zijn op het kinderplein met o.a. een grote zandbak en springkussen. De entree en het parkeren is gratis. Met deze twee prachtige dagen grasbaan en een mooie oldtimerrit hoopt de AMBC er een mooi motorsport weekend van te maken.


Evenementsponsor 2023

 

Van Reel BV is een duurzame familieonderneming voor grondverzet, grondsanering, sloopwerk en recycling. Wij werken met name samen met gemeenten, waterschappen en projectontwikkelaars. Van Reel is een erkende en gecertificeerde (onder andere met ISO 9001, keurcompost en VCA**) aannemer en heeft voor alle toepassingen het juiste machinepark in huis.