Header
JTS_9039

Grasbaan

Fotogalerij onderaan de pagina. (© JTS Fotografie – Jan Timmerman)


Magistrale Hummel weergaloos op Staphorster gras, Dave Meijerink en Wilfred Detz gekroond als nieuwe Dutch open kampioenen.

Door Henk Haasjes
Hoogkerker Romano Hummel liet vrijdagavond op circuit De Tippe in Staphorst in een schitterende ambiance onder kunstlicht zien dat hij momenteel absoluut de beste grasbaanrenner van Europa is. De onlangs in Duitsland opnieuw tot Europees kampioen gekroonde coureur was iedereen de baas. De grootse slag in de strijd om de Open Nederlandse titel sloeg echter Dave Meijerink uit Schuinesloot.

De Auto, Motor en Bromfiets Club AMBC uit Staphorst was de voorbij week bijna de klok rond in touw geweest om de grasbaan piste tip top in orde te krijgen. Dit liep allemaal op rolletjes totdat er vrijdagmiddag een enorme hoosbui over het dorp en het evenemententerrein De Tippe trok die alles doorweekte. Toch wanhoopten de mannen van de AMBC niet want het was bekend dat de baan, dankzij de goede drainage, wel het één en ander kon verdragen. Met een uitstel van de trainingen van een uur en een perfecte ploeg mensen die de baan onderhielden met groot beschikbaar gesteld materieel kon er gewoon zoals gepland om 19.00 uur begonnen worden met het programma.

Vooraf verwachte tweestrijd komt uit.
Na de rijdersvoorstelling en een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de vorige week noodlottig verongelukte Duitse zijspancoureur Florian Niedermeijer gingen de in ruime getale aanwezige grasbaanfans er eens goed voor zitten. Het hele seizoen tot nu toe is er op de Nederlandse grasbaan pistes al een tweestrijd te zien tussen de huidige Nederlands kampioen Romano Hummel en zijn grootste concurrent Dave Meijerink. Laatstgenoemde staat bovenaan in de tussenstand voor de Dutch open grasbaan omdat Hummel de wedstrijd in Noordwolde onlangs mistte. Verder zijn de heren constant in een tweestrijd verwikkeld maar zit een derde Nederlandse rijder hun op de hielen. Upcoming man Mika Meijer uit Winschoten mag 2023 als zijn jaar van de doorbraak zien.

Ook vrijdagavond in Staphorst was het Meijer die achter het genoemde tweetal ijzersterk voor de dag kwam en uiteindelijk in de finalerace als derde finishte. Hummel en Meijerink wisten allebei hun series te winnen en stonden in die series al twee keer tegenover elkaar. Daarin ging de winst één keer naar Meijerink en één keer naar Hummel. Perfect aan elkaar gewaagd en dus gelijk in punten voor aanvang van de grote eindstrijd. In die finale was het tenslotte toch Hummel die aan het langste eind trok en in weergaloze stijl die laatste heat won en daarmee de dag overwinning. Enkele meters na hem kwam  een tevreden Meijerink over de streep wetende dat hij punten was uitgelopen op zijn concurrent voor de titel Mika Meijer die als derde in de finale finishte.

De dag na Staphorst vertrok het hele grasbaancircus naar het Groningse Uithuizen voor de seizoensfinale en de plaats waar de titels verdeeld zouden worden. In Uithuizen stond er geen maat op Romano Hummel. Hij won alle series en de finale en nam het maximale puntenaantal in beslag. Meijerink wist de schade beperkt te houden en wist zich met een tweede plaats in de avonduitslag verzekerd van de Dutch open titel 2023. Als derde stond er in Uithuizen een oude bekende op het podium. Oud- winnaar in Staphorst Yannick de Jong was na lang blessureleed terug en deed meteen van zich spreken. Mika Meijer had een wat mindere avond in het Groningse en zag zelfs Romano Hummel nog voorbij komen in de eindstand voor de titel.
na afloop van de eindstrijd in Uithuizen heeft het team achter Hummel besloten een protest in te dienen tegen de wedstrijd in Noordwolde die op 15 juli jongstleden werd verreden. Hij beweert dat er daar te weinig deelnemers waren om tot een geldige uitslag te komen en dat deze ronde dus geschrapt zou dienen te worden. Als de motorbond KNMV hem hierin in het gelijk moet stellen is Hummel alsnog de nieuwe kampioen. Wordt vervolgd dus.

Uitslag DOGT specialklasse Staphorst
1.            Romano Hummel
2.            Dave Meijerink
3.            Mika Meijer

Eindstand DOGT specialklasse 2023 (ovb)
1.            Dave Meijerink                     139 punten
2.            Romano Hummel                                 117 punten
3.            Mika Meijer                          114 punten

Detz/ van Dijk profiteert van pech grootste concurrent
Bij de zijspannen was de titelstrijd voorafgaand aan de races in Staphorst zo mogelijk nog spannender. De combinatie Wilfred Detz/ Bonita van Dijk uit Musselkanaal hadden een minieme voorsprong van 5 punten op het Engelse duo Mitch Godden en  Paul Smith. Helaas hadden beide combinaties in Staphorst veel pech en moesten beiden twee nul scores verwerken waarbij Godden de grootste tegenslag had door niet te finishen in de finale die uiteindelijk juist gewonnen werd door Detz.

Een verrassing was de tweede plaats in de einduitslag voor de Franse combinatie Guillaume en Baptiste Comblon. Als derde mocht het Duitse duo Oliver Moller/ Kim Kempa het grote AMBC ereschavot beklimmen. Mitch Godden verloor veel punten doordat hij slechts vijfde werd op het Staphorster gras.

Godden wint in Uithuizen, Detz de nieuwe kampioen.
De volgende avond in Uithuizen stond er een verbeten Mitch Godden aan de start die uit alle macht probeerde nog iets van zijn titelaspiraties levend te houden. Het enige wat hij kon doen was alles te winnen en dan hopen op puntenverlies van Wilfred Detz. Godden slaagde erin om op één serie na alles te winnen. Die ene serie moest hij uitgerekend aan de runner-up van Staphorst Guillaume Comblon gunnen. De Fransen werden weer uitstekend tweede in Uithuizen achter de Engelsen Godden en Smith. Uiteindelijk bleef er een tweede plaats in de eindstand over voor het Engelse duo. Het duo Detz/ van Dijk reed bekeken naar de titel door derde in de finale te worden en daarmee hun Nederlandse titel te prolongeren. De Deen Mike Frederiksen werd op enige afstand derde in de strijd om de open Nederlandse titel.

 Uitslag DOGT zijspanklasse Staphorst
1.            Wilfred Detz/ Bonita van Dijk
2.            Guillaume Comblon/ Baptiste Comblon
3.            Oliver Moller/ Kim Kempa

Eindstand DOGT zijspanklasse 2023
1.            Wilfred Detz/ Bonita van Dijk                           115 punten
2.            Mitch Godden/ Paul Smith GB                         106 punten
3.            Mike Frederiksen/ Jette Maersk DK                75 punten

Shorttrack klassen vermaken publiek, gazonmaaiers goede toevoeging op de zaterdag, AMBC kijkt tevreden terug op geslaagd evenement.
Naast de genoemde klassen die op vrijdagavond om de open Nederlandse titel streden stonden er nog enkele crossklassen op het programma die een race voor het Nederlands kampioenschap reden. De ST500 werd een prooi voor Frank Hamming uit De Groeve die oppermachtig alles won met Erwin Mulder uit Koekange op een tweede plaats. In de ST250 was het Gert Jan Valk uit Daarle als winnaar voor Iwan Kok uit Roden. In de regioklasse met louter AMBC leden als deelnemers was het Haveltenaar Ralf Slager die liet zien dat hij het grasbaan racen nog steeds niet verleerd was. Slager had in voorgaande edities ook al eens de hoogste score gehaald. Als tweede en derde eindigden Rene Boer en Nicklas Brakke afkomstig uit Staphorst.

Na deze geslaagde avond met veel publiek, spannende wedstrijden en een tevreden organisatie was de koek echter nog niet op. De zaterdag was aangekondigd als de zogenaamde ‘grasbaan spektakeldag’. Een grote diversiteit aan verschillende klassen kwamen in actie. Voor het eerst waren er zogenaamde flattrack racers te zien in Staphorst terwijl de klassieke 50cc Gebben Kreidlers voor een historische toets zorgden in de classics categorie. Ook de lokale matadoren in de regio klassen reden hun ronden en vermaakten het in ruime getale aanwezige publiek dat onder een stralende zon genoot van een mooie racedag. Er was door een plaatselijk computerbedrijf zelfs gezorgd voor een megascherm waarop de kwalificatie van de Formule 1 vanuit Zandvoort werd getoond zodat ook de autosport fans niets hoefden te missen.

Het grootste applaus oogsten deze zaterdag echter de gazonmaaiers. Omgebouwde zitmaaiers die normaliter een groot gazon onderhouden zijn omgebouwd tot volwaardige racemachines met motorblokken uit een motorfiets die meer dan 100pk leveren. De races in Staphorst waren er om het publiek kennis te laten maken met deze voor hun onbekende tak van sport en het ging erin als koek. Als dank trakteerden enkele deelnemers het publiek voor de feesttent na afloop op enkele prachtige pirouettes en met deze show kon de motorclub AMBC een prachtig weekend met een goed en tevreden gevoel afsluiten. Er werd op vrijdagmiddag gevreesd voor doorgang van het evenement vanwege de enorme hoosbui maar dankzij een grote inspanning van vele tientallen vrijwilligers die het hele weekend meehielpen mag deze editie van de Staphorster grasbaanraces in de boeken als uiterst succesvol.

Uitslagen AMBC spektakeldag

Classic 50cc A
1. Berjan van Heek 
2. Stefan Stoker
3. Tymen Kloetstra

Flattrack Open
1. Menno van Meer
2. Richard Japin
3. Huub Breedveld

Brommerklasse
1. Nick Hoekstra
2. Jelle Hoekstra
3. Berjan van Heek

Classic 50cc B
1. Joost Planje
2. Frits Jaspers
3. Vincent Stoker

Flattrack Sunday
1. Theun Veldhuizen
2. Rogier Roggen

Zitmaaiers
1. Rick Rinkema
2. Yarwin van Straalen
3. Martijn Hut

Regioklasse C finale
1. Bodine vd Sluis
2. Martijn Hofstede
3. Bernard Kuiper

Regioklasse B finale
1. Meindert de Vries
2. Benny vd Kooi
3. Jan Hattem

Regioklasse A finale
1. Ralph Slager
2. René Boer
3. Nicklas Brakke

Fotogalerij Vrijdag:

Fotogalerij zaterdag:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tijdens het laatste bouwvak weekend van donderdag 24 augustus tot en met zaterdag 26 augustus kunnen alle oldtimer en grasbaanfans in den lande de weg naar circuit De Tippe in Staphorst weer opzoeken. De Staphorster Auto, Motor en Bromfiets Club AMBC organiseert weer als vanouds een tweedaags grasbaan programma met op vrijdagavond de beste Nederlandse en buitenlandse deelnemers in de ‘Dutch open Grasstrack’ en op zaterdag de zogenaamde ‘spektakel dag’ waarbij allerlei spectaculaire voertuigen te zien zijn. Het weekend begint echter al op de donderdagavond als er een grote oldtimerrit wordt gehouden voor auto, motor en bromfiets.

De laatste jaren is het al traditie. De donderdag voor het grasbaanweekend bijten de oldtimers het spits af.  Een keur aan oldtimers op twee, drie en vier wielen zijn deze avond te zien. De deelnemers melden zich vanaf 18.00 uur waarna eenieder de voertuigen kan bekijken. Men begint om 19.00 uur aan een toertocht door de omgeving van Staphorst.

Aan deze oldtimer rit kan deelgenomen worden met een auto, motor of bromfiets van 25 jaar en ouder. De rit heeft een lengte van ca. 45 km. De deelname is gratis. Bovendien is de route volledig met bordjes uitgezet. Iedereen kan dus individueel zijn eigen tempo rijden. Uiteraard dienen de voertuigen te voldoen aan de wegenverkeerswet en verzekerd te zijn. Het vertrek is vanaf evenemententerrein de Tippe in Staphorst. Vanaf 18.00 uur is het terrein open en kan men het voertuig hier stallen voor het publiek. De rit begint om 19.00 uur. Na afloop is de finish wederom op De Tippe waar de AMBC catering aanwezig is voor een drankje ter afsluiting.

Het aanmelden voor de rit moet VOOR 23 augustus en kan via mail naar opgaveoldtimer@hotmail.com of via een Whatsapp bericht naar 06-20379395 of 06-28716853. Vermeld in uw bericht uw naam, woonplaats, of u met de auto, motor of bromfiets deelneemt en ook uw mailadres.

Dutch open Grass-track op herhaling
Voorheen stonden de grasbaanraces in Staphorst bekend als de ‘Internationale AMBC grasbaanraces.’ De huidige naam is sinds vorig jaar nu ‘Dutch open Grass-track’. Het gehele evenement is nu een open Nederlands kampioenschap waarbij in de befaamde specialklasse en de zijspanklasse ook Internationale rijders aan de start komen. Feitelijk dus nog steeds gewoon grasbaanracen op Europees topniveau.

De Van Reel groep uit Rouveen is wederom aan boord als hoofdsponsor van dit evenement en zij zullen op alle officiële uitingen rondom dit evenement  te zien zijn. De AMBC dankt de firma Van Reel voor het vertrouwen en het voortzetten van de samenwerking.

De wedstrijd in Staphorst is, net als vorig jaar, race nummer 4 in de Dutch open cyclus. Deze is begonnen op 16 april in Vries. Vervolgens was race nummer twee op 10 juni in Loppersum en de derde krachtmeting is 15 juli in Noordwolde. Staphorst volgt dan op 25 augustus terwijl meteen de dag erna, op zaterdag 26 augustus, de grote finale voor het Dutch open wordt verreden in het Groningse Uithuizen.
Kijken we naar de tussenstand van het kampioenschap na de twee tot nu toe verreden wedstrijden dan zien we in de special klasse Romano Hummel aan kop gaan. Hummel is de laatste paar jaar de te kloppen man in het Dutch open en ook Internationaal behoort hij tot de top. Hij is de huidige Europees kampioen en hij kan voorafgaand aan het grasbaan evenement in Staphorst zijn Europese titel prolongeren in het Duitse Werlte waar op zaterdag 22 juli de Europese finale wordt verreden.

Tweede in de titelstrijd is Dave Meijerink uit Schuinesloot. Hij staat slechts 2 punten achter Romano Hummel. Meijer is clubrijder van de MAC van Dedem uit Balkbrug en kan in Staphorst altijd op een grote schare fans rekenen. In de tussenstand zien we op een derde plaats Winschotenaar Mika Meijer en verder in de top tien bijvoorbeeld oud winnaar in Staphorst Yannick de Jong. Qua buitenlandse namen in de Dutch open Grasstrack moeten we naar plaats zes in de tussenstand waar we de Deen Jakob Bukhave vinden. De buitenlandse deelname is dit seizoen niet heel groot te nomen. Wellicht dat dit in Staphorst veranderd, ook al omdat, zoals gemeld, de finale van de Dutch open meteen de volgende dag in Uithuizen is. Verdere updates over het startveld zullen te zijner tijd op de clubwebsite te zien zijn.

Spectaculaire zijspannen weer in Staphorst
Ook de zijspanklasse doet weer mee in de Dutch open cyclus. Hier zijn op het moment van schrijven ook twee races verreden en zien we in de top tien een echt internationaal gezelschap. Wilfred Detz staan namens Nederland weliswaar aan de leiding maar hij heeft de Engelsman Mitch Godden op zijn hielen, gevolgd door de Deen Dennis Frederiksen. In de top tien staan slechts drie Nederlandse combinaties en we kunnen dus van een echt internationaal gezelschap spreken bij de zijspannen.

Overige klassen in het vrijdagavond programma.
Behalve de Dutch open komen er nog enkele andere klassen in Staphorst aan het startlint. Zo hebben we de 125cc Specials die een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap rijden. Verder nog de shorttrack 250 en 500cc en de inmiddels in het dorp bekende regioklasse. Hierin komen alleen plaatselijke coryfeeën in clubleden aan de start. Prachtig dat deze coureurs ook weer voor een volle bak publiek mogen strijden.

Tijdschema vrijdagavond, vertier buiten de baan en andere informatie.
Het wedstrijdprogramma begint op de vrijdag om 16.00 uur met de trainingen. Om 19.00 uur zal de eerste heat van start gaan in het avondprogramma. De races zijn weer bij kunstlicht dus hoe later op de avond hoe mooier de sfeer wordt. De organisatie meld nog dat er dit jaar een compleet nieuwe lichtinstallatie aanwezig is zodat de problemen van vorig jaar tot het verleden behoren. Destijds kon het programma niet worden afgewerkt omdat dit enige tijd had stil gelegen wegens hevige regenval. Toen uiteindelijk de races hervat konden worden bleek het te donker te zijn en kon de lichtinstallatie niet voor voldoende licht zorgen. Deze problemen zijn dit jaar dus opgelost.

De entreeprijzen voor de vrijdag zijn als volgt: tot 12 jaar gratis toegang. Van 12 tot 18 jaar betaal je € 8 en voor 18 jaar en ouder ben je € 15 kwijt. Hierbij kunt u wel een gratis programma krijgen terwijl het parkeren ook vrij van kosten is. Vanaf 21.30 uur is de entree voor het hele terrein vrij. Ook voor de feesttent.

Na afloop van de races kan eenieder zich ook nog prima vermaken. In de feesttent zullen na de races DJ Macho BV te zien zijn en de Vinnie en Rupert show. Het spektakel begint dus niet op zaterdag maar ook al op de vrijdagavond!

Zaterdag grasbaan spektakel dag!
Naast de Dutch Open Grasstrack van vrijdagavond, is er ook een prachtig programma voor de zaterdag in elkaar gezet. Op zaterdag 26 augustus zullen namelijk de volgende klassen aan de start verschijnen tijdens de zogenaamde grasbaan spektakeldag

  • Flattrack (Vintage , Sunday cup, Thunderbike & Open klasse)
  • 50cc classic grasbaan
  • Gazonmaaierraces
  • Regioklasse grasbaan: Hobby en Superklasse
  • Brommerklasse

De term spektakeldag gaat zeker op voor de gazonmaaierraces. Deze mini- trekkers die normaliter gebruikt worden om grote gazons spik en span te houden zijn omgebouwd tot rasechte racemonsters. Er wordt gereden in twee klassen, de super- standaard en de special klasse. In de super- standaard zien we maaiers met een vermogen van maximaal 22 pk maar in de special klasse worden de originele gazonmaaier motoren vervangen door bijvoorbeeld viercilinder motorfiets blokken met soms 100pk. Hier kun je dus met recht spektakel verwachten.
De flattrack races zijn van origine afkomstig uit Amerika. Veel Amerikaanse wegrace coureurs hebben hun vaardigheden geleerd in het flattrack racen. De races worden normaliter op banen met een harde ondergrond gereden zodat er gegleden en gedrift kan worden. Hoe zich dit gaat verhouden op het Staphorster gras gaan we zien deze zaterdag maar ook hier mogen we zeker weer spektakel verwachten.

Verder aan de start op zaterdag de brommerklasse, een 50cc classic grasbaan en ook hier, net als op vrijdagavond, enkele regioklassen met plaatselijke rijders. Deze zaterdag zijn dat de hobbyrijders en de superklasse. Dit zijn dus de echt snelle kanonnen die normaal bij de AMBC op de crossbaan ’t wiede gat actief zijn. Namen en rugnummers zullen ook hier aangevuld worden op de AMBC website.

Deze zaterdag zal er gereden worden volgens onderstaand schema.

09.30u: Inschrijving

10.30u: Start training

12.00u: Start 1e heats

16.00u: Finales

De voorinschrijving van de Flattrack klassen, regioklassen en brommerklasse verloopt via de AMBC website. Schrijf je in via de onderstaande link voor de juiste klasse:

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-regioklasse-hobby/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-regioklasse-super/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-brommerklasse/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-open-klasse/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-sunday-cup/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-thunderbike/

https://www.ambc-staphorst.nl/inschrijfformulier-grasbaanraces-flattrack-vintage/

De inschrijving is €20,- per rijder te voldoen bij aanmelding in de ochtend. Let op dat u zich inschrijft in de juiste klasse! Voor inschrijving geld: VOL=VOL

Deze dag zal gereden worden onder de vlag van motorsport organisatie MON. Mocht je niet in het bezit zijn van de MON jaarlicentie, je kunt ’s ochtends tijdens de aanmelding een dag pas kopen. Kosten van deze pas voor de brommerklasse is €10,- en voor de overige klassen is dat €15,- Voor de gazonmaaierraces zijn de deelnemers al bekend via de organisatie van gazonmaaierracen.nl en deze klasse is dus al vol. De inschrijving voor de classic grasbaan gaat via Teun Veldhuizen van classic 50cc grasbaan.

Deze dag zal er ook volop vermaak voor kinderen aanwezig zijn op het kinderplein met o.a. een grote zandbak en springkussen. De entree en het parkeren is gratis. Met deze twee prachtige dagen grasbaan en een mooie oldtimerrit hoopt de AMBC er een mooi motorsport weekend van te maken.


Evenementsponsor 2023

 

Van Reel BV is een duurzame familieonderneming voor grondverzet, grondsanering, sloopwerk en recycling. Wij werken met name samen met gemeenten, waterschappen en projectontwikkelaars. Van Reel is een erkende en gecertificeerde (onder andere met ISO 9001, keurcompost en VCA**) aannemer en heeft voor alle toepassingen het juiste machinepark in huis.