AMBC Staphorst Header

Pinksterraces

 

Dutch minibike championship op tweede Pinksterdag bij de AMBC in Staphorst

De motorclub AMBC uit Staphorst organiseert op tweede Pinksterdag weer de jaarlijkse Pinksterraces. Als vanouds natuurlijk op het welbekende circuit De Tippe in Staphorst. Al sinds 1994 vind dit jaarlijkse evenement plaats in Staphorst en het laatste decennia traditioneel op tweede Pinksterdag.

Er zijn de laatste jaren wat wijzigingen geweest in de organisaties die de landelijke jeugd- wegrace opzetten. De AMBC heeft jaren samengewerkt met de stichting SOBW en organiseerde toen met veel succes de jaarlijkse brommerraces. Een kweekvijver van talent van waaruit tientallen rijders doorstroomden naar de landelijke en internationale motor- wegrace klassen. Na opheffing van de SOBW organiseert de club sinds vorig jaar het ‘Dutch Minibike Championship’.  De organisatie Dutch Minibike Championship -DMC- staat voor plezier en talentontwikkeling van coureurs binnen de wegrace motorsport van Nederland. DMC organiseert wedstrijden in diverse klassen voor zowel de beginnende jeugd als de ervaren coureurs.

Minibikes, het begin van een carrière in de motorsport
Alhoewel er nog wel enig talent voorhanden is moet er wel gezegd worden dat er de laatste jaren in de regio rondom Staphorst een kleine dip te zien is in de aanwas van nieuw talent. Er kan nog steeds elke dinsdagavond gereden worden op het bekende circuit De Tippe. Dit gebeurt onder leiding van gediplomeerde bondsinstructeurs. Iedereen die geïnteresseerd is en een kind heeft wat wil beginnen met racen kan hier eens langskomen en informatie opvragen. Het bekendste voorbeeld wat je kunt aanhalen hoe je een carrière van de Tippe in Staphorst naar de mondiale circuits kunt opbouwen is momenteel natuurlijk Collin Veijer uit Staphorst. Hij begon ooit met de wekelijkse trainingen op zijn thuiscircuit en is nu rijder in het Moto3 wereldkampioenschap.

De klassen die bij het Dutch minibike championship aan de start komen zijn; De minibike Junior A/ Bambino klasse. Dit is het Nederlands kampioenschap minibike voor rijders van 6 tot en met 10 jaar, de echte ‘bambino’s’ dus. Bedoeld voor de kennismaking met de minibike en het competitiegevoel en een goede basis voor doorstroming naar de junior B of andere raceklassen.
De minibike Junior B is de klasse voor rijders van 9 tot en met 14 jaar en het ideale vervolg op de junior A. De meest ervaren rijders vind je in de junior C categorie. Dit zijn de snelste machines zonder restricties. Minimum leeftijd is 13 jaar en ervaring is zeker vereist in deze supersnelle klasse.

Een nieuwe categorie die nog niet eerder in Staphorst te zien was zijn de Ohvale race- klassen. De Ohvale is een racemotor die oorspronkelijk afkomstig is uit Italië, natuurlijk samen met Spanje de bakermat van de racerij in Europa. Het is een ideale opstap op een wat grotere racemotor na de minibikes. Deze machine wordt veel gebruikt door bekende coureurs als trainings-motor en in de diverse opleidingsscholen in Zuid Europa die daar door coureurs als bv Marc Marquez en Valentino Rossi zijn opgezet. Bij het Dutch minibike championship komen drie Ohvale klassen aan de start te weten de 110cc, de 160cc en de snelste 190cc.

Plaatselijke en regionale coureurs aan de start
De AMBC zou de AMBC niet zijn als men niet gezorgd heeft voor iets speciaals op deze racedag. In samenwerking met Ohvale importeur Deroue racing komt er een aparte Ohvale klasse in Staphorst aan de start met alleen maar prominente coureurs of ex- coureurs veelal afkomstig uit Staphorst waaronder zelfs enkele (voormalige) Nederlandse kampioenen. In de minibike klassen vinden we twee Staphorster AMBC coryfeeën aan de start. Hierin rijden namelijk Boyd en Sid Veijer mee.

Hulp gevraagd bij de opbouw.
De organiserende motorclub pakt de handschoen op en gaat door met de uitdaging van dit race-spektakel in deze ééndaagse opzet. Voorafgaand aan het evenement is de club druk doende met de hulp van (hopelijk) veel vrijwilligers om alles op te bouwen. Alle hulp is daarbij welkom vooral de zaterdag voor Pinksteren. Wie die dag dus een moment tijd en zin heeft om de opbouw van dit mooie evenement van dichtbij mee te maken is van harte welkom op circuit De Tippe. Er is voor iedereen wat te doen!

Wie op voorhand al interesse heeft om te helpen kan op woensdag 8 mei om 19.30 uur even langskomen bij het AMBC clubhuis op ’t wiede gat. De organisatie belegd dan een werkvergadering om de opbouw van het evenement te bespreken.

Een speciale oproep is er voor hulp op tweede Pinksterdag. Men is dan nog wat vlaggenisten nodig die mede zorgdragen voor een veilig verloop van de races. Heb je interesse om die dag of de week voorafgaand te helpen meld je dan aan bij AMBC commissielid Pascal Mussche op 06-58893981. Voor eten en drinken wordt de hele dag gezorgd.

Zoals altijd is de toegang voor dit AMBC evenement vrij evenals het parkeren en kan er middels de eigen AMBC catering genoten worden van een natje en droogje. Alle verdere benodigde info verschijnt voorafgaand aan het evenement op de website van de AMBC Staphorst.

 

 

VLNR: Boyd Veijer, Milan Hunneman en Sid Veijer