AMBC Staphorst Header

Magistrale Hummel weergaloos op Staphorster gras, Dave Meijerink en Wilfred Detz gekroond als nieuwe Dutch open kampioenen.

Door Henk Haasjes
Hoogkerker Romano Hummel liet vrijdagavond op circuit De Tippe in Staphorst in een schitterende ambiance onder kunstlicht zien dat hij momenteel absoluut de beste grasbaanrenner van Europa is. De onlangs in Duitsland opnieuw tot Europees kampioen gekroonde coureur was iedereen de baas. De grootse slag in de strijd om de Open Nederlandse titel sloeg echter Dave Meijerink uit Schuinesloot.

De Auto, Motor en Bromfiets Club AMBC uit Staphorst was de voorbij week bijna de klok rond in touw geweest om de grasbaan piste tip top in orde te krijgen. Dit liep allemaal op rolletjes totdat er vrijdagmiddag een enorme hoosbui over het dorp en het evenemententerrein De Tippe trok die alles doorweekte. Toch wanhoopten de mannen van de AMBC niet want het was bekend dat de baan, dankzij de goede drainage, wel het één en ander kon verdragen. Met een uitstel van de trainingen van een uur en een perfecte ploeg mensen die de baan onderhielden met groot beschikbaar gesteld materieel kon er gewoon zoals gepland om 19.00 uur begonnen worden met het programma.

Vooraf verwachte tweestrijd komt uit.
Na de rijdersvoorstelling en een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de vorige week noodlottig verongelukte Duitse zijspancoureur Florian Niedermeijer gingen de in ruime getale aanwezige grasbaanfans er eens goed voor zitten. Het hele seizoen tot nu toe is er op de Nederlandse grasbaan pistes al een tweestrijd te zien tussen de huidige Nederlands kampioen Romano Hummel en zijn grootste concurrent Dave Meijerink. Laatstgenoemde staat bovenaan in de tussenstand voor de Dutch open grasbaan omdat Hummel de wedstrijd in Noordwolde onlangs mistte. Verder zijn de heren constant in een tweestrijd verwikkeld maar zit een derde Nederlandse rijder hun op de hielen. Upcoming man Mika Meijer uit Winschoten mag 2023 als zijn jaar van de doorbraak zien.

Ook vrijdagavond in Staphorst was het Meijer die achter het genoemde tweetal ijzersterk voor de dag kwam en uiteindelijk in de finalerace als derde finishte. Hummel en Meijerink wisten allebei hun series te winnen en stonden in die series al twee keer tegenover elkaar. Daarin ging de winst één keer naar Meijerink en één keer naar Hummel. Perfect aan elkaar gewaagd en dus gelijk in punten voor aanvang van de grote eindstrijd. In die finale was het tenslotte toch Hummel die aan het langste eind trok en in weergaloze stijl die laatste heat won en daarmee de dag overwinning. Enkele meters na hem kwam  een tevreden Meijerink over de streep wetende dat hij punten was uitgelopen op zijn concurrent voor de titel Mika Meijer die als derde in de finale finishte.

De dag na Staphorst vertrok het hele grasbaancircus naar het Groningse Uithuizen voor de seizoensfinale en de plaats waar de titels verdeeld zouden worden. In Uithuizen stond er geen maat op Romano Hummel. Hij won alle series en de finale en nam het maximale puntenaantal in beslag. Meijerink wist de schade beperkt te houden en wist zich met een tweede plaats in de avonduitslag verzekerd van de Dutch open titel 2023. Als derde stond er in Uithuizen een oude bekende op het podium. Oud- winnaar in Staphorst Yannick de Jong was na lang blessureleed terug en deed meteen van zich spreken. Mika Meijer had een wat mindere avond in het Groningse en zag zelfs Romano Hummel nog voorbij komen in de eindstand voor de titel.
na afloop van de eindstrijd in Uithuizen heeft het team achter Hummel besloten een protest in te dienen tegen de wedstrijd in Noordwolde die op 15 juli jongstleden werd verreden. Hij beweert dat er daar te weinig deelnemers waren om tot een geldige uitslag te komen en dat deze ronde dus geschrapt zou dienen te worden. Als de motorbond KNMV hem hierin in het gelijk moet stellen is Hummel alsnog de nieuwe kampioen. Wordt vervolgd dus.

Uitslag DOGT specialklasse Staphorst
1.            Romano Hummel
2.            Dave Meijerink
3.            Mika Meijer

Eindstand DOGT specialklasse 2023 (ovb)
1.            Dave Meijerink                     139 punten
2.            Romano Hummel                                 117 punten
3.            Mika Meijer                          114 punten

Detz/ van Dijk profiteert van pech grootste concurrent
Bij de zijspannen was de titelstrijd voorafgaand aan de races in Staphorst zo mogelijk nog spannender. De combinatie Wilfred Detz/ Bonita van Dijk uit Musselkanaal hadden een minieme voorsprong van 5 punten op het Engelse duo Mitch Godden en  Paul Smith. Helaas hadden beide combinaties in Staphorst veel pech en moesten beiden twee nul scores verwerken waarbij Godden de grootste tegenslag had door niet te finishen in de finale die uiteindelijk juist gewonnen werd door Detz.

Een verrassing was de tweede plaats in de einduitslag voor de Franse combinatie Guillaume en Baptiste Comblon. Als derde mocht het Duitse duo Oliver Moller/ Kim Kempa het grote AMBC ereschavot beklimmen. Mitch Godden verloor veel punten doordat hij slechts vijfde werd op het Staphorster gras.

Godden wint in Uithuizen, Detz de nieuwe kampioen.
De volgende avond in Uithuizen stond er een verbeten Mitch Godden aan de start die uit alle macht probeerde nog iets van zijn titelaspiraties levend te houden. Het enige wat hij kon doen was alles te winnen en dan hopen op puntenverlies van Wilfred Detz. Godden slaagde erin om op één serie na alles te winnen. Die ene serie moest hij uitgerekend aan de runner-up van Staphorst Guillaume Comblon gunnen. De Fransen werden weer uitstekend tweede in Uithuizen achter de Engelsen Godden en Smith. Uiteindelijk bleef er een tweede plaats in de eindstand over voor het Engelse duo. Het duo Detz/ van Dijk reed bekeken naar de titel door derde in de finale te worden en daarmee hun Nederlandse titel te prolongeren. De Deen Mike Frederiksen werd op enige afstand derde in de strijd om de open Nederlandse titel.

 Uitslag DOGT zijspanklasse Staphorst
1.            Wilfred Detz/ Bonita van Dijk
2.            Guillaume Comblon/ Baptiste Comblon
3.            Oliver Moller/ Kim Kempa

Eindstand DOGT zijspanklasse 2023
1.            Wilfred Detz/ Bonita van Dijk                           115 punten
2.            Mitch Godden/ Paul Smith GB                         106 punten
3.            Mike Frederiksen/ Jette Maersk DK                75 punten

Shorttrack klassen vermaken publiek, gazonmaaiers goede toevoeging op de zaterdag, AMBC kijkt tevreden terug op geslaagd evenement.
Naast de genoemde klassen die op vrijdagavond om de open Nederlandse titel streden stonden er nog enkele crossklassen op het programma die een race voor het Nederlands kampioenschap reden. De ST500 werd een prooi voor Frank Hamming uit De Groeve die oppermachtig alles won met Erwin Mulder uit Koekange op een tweede plaats. In de ST250 was het Gert Jan Valk uit Daarle als winnaar voor Iwan Kok uit Roden. In de regioklasse met louter AMBC leden als deelnemers was het Haveltenaar Ralf Slager die liet zien dat hij het grasbaan racen nog steeds niet verleerd was. Slager had in voorgaande edities ook al eens de hoogste score gehaald. Als tweede en derde eindigden Rene Boer en Nicklas Brakke afkomstig uit Staphorst.

Na deze geslaagde avond met veel publiek, spannende wedstrijden en een tevreden organisatie was de koek echter nog niet op. De zaterdag was aangekondigd als de zogenaamde ‘grasbaan spektakeldag’. Een grote diversiteit aan verschillende klassen kwamen in actie. Voor het eerst waren er zogenaamde flattrack racers te zien in Staphorst terwijl de klassieke 50cc Gebben Kreidlers voor een historische toets zorgden in de classics categorie. Ook de lokale matadoren in de regio klassen reden hun ronden en vermaakten het in ruime getale aanwezige publiek dat onder een stralende zon genoot van een mooie racedag. Er was door een plaatselijk computerbedrijf zelfs gezorgd voor een megascherm waarop de kwalificatie van de Formule 1 vanuit Zandvoort werd getoond zodat ook de autosport fans niets hoefden te missen.

Het grootste applaus oogsten deze zaterdag echter de gazonmaaiers. Omgebouwde zitmaaiers die normaliter een groot gazon onderhouden zijn omgebouwd tot volwaardige racemachines met motorblokken uit een motorfiets die meer dan 100pk leveren. De races in Staphorst waren er om het publiek kennis te laten maken met deze voor hun onbekende tak van sport en het ging erin als koek. Als dank trakteerden enkele deelnemers het publiek voor de feesttent na afloop op enkele prachtige pirouettes en met deze show kon de motorclub AMBC een prachtig weekend met een goed en tevreden gevoel afsluiten. Er werd op vrijdagmiddag gevreesd voor doorgang van het evenement vanwege de enorme hoosbui maar dankzij een grote inspanning van vele tientallen vrijwilligers die het hele weekend meehielpen mag deze editie van de Staphorster grasbaanraces in de boeken als uiterst succesvol.

Uitslagen AMBC spektakeldag

Classic 50cc A
1. Berjan van Heek 
2. Stefan Stoker
3. Tymen Kloetstra

Flattrack Open
1. Menno van Meer
2. Richard Japin
3. Huub Breedveld

Brommerklasse
1. Nick Hoekstra
2. Jelle Hoekstra
3. Berjan van Heek

Classic 50cc B
1. Joost Planje
2. Frits Jaspers
3. Vincent Stoker

Flattrack Sunday
1. Theun Veldhuizen
2. Rogier Roggen

Zitmaaiers
1. Rick Rinkema
2. Yarwin van Straalen
3. Martijn Hut

Regioklasse C finale
1. Bodine vd Sluis
2. Martijn Hofstede
3. Bernard Kuiper

Regioklasse B finale
1. Meindert de Vries
2. Benny vd Kooi
3. Jan Hattem

Regioklasse A finale
1. Ralph Slager
2. René Boer
3. Nicklas Brakke

Op de grasbaanpagina staat een fotogalerij van vrijdag en zaterdag. Dit met dank aan Jan Timmerman/ JTS Fotografie.

aug
27
JTS_8945