AMBC Staphorst Header

Grootse heropening Wiede Gat

Grootse heropening AMBC crossbaan.

De datum 9 juli nadert met rasse schreden en per dag stijgt de spanning binnen de club en volgens voorzitter Bé Veen haast binnen het uur. Zijn alle werkzaamheden afgerond, hangen bijvoorbeeld alle nieuwe sponsorborden, zijn de afrasteringen allen geplaatst, werkt de splinternieuwe sproei installatie en, nog belangrijker, zijn alle veiligheidsvoorschriften allemaal uitgevoerd enz.

Elke commissie binnen de club heeft zo zijn eigen werkzaamheden om zich 9 juli goed te kunnen presenteren want het bestuur wil graag de AMBC in al haar facetten tonen aan de trouwe leden, sponsoren, vrijwilligers en overige belangstellenden. Het college van B&W van Staphorst heeft aangegeven aanwezig te zijn en de uitnodigingen aan de voltallige gemeenteraad zijn de deur uit. Dit schrijven mag u wanneer u dit leest ook interpreteren als een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van het geheel vernieuwde thuishonk van de AMBC “Het Wiede Gat”. Het ligt in de bedoeling om zo rond de klok van 15.00 uur de officiële (her)opening te verrichten al is de manier waarop nog in nevelen gehuld. Het bestuur houdt wat dat betreft voorlopig de kaken nog stijf op elkaar. Een beetje spanning is natuurlijk leuk!

De AMBC nodigt belangstellenden bewust ook uit tot het bijwonen van de heropening van het geheel vernieuwde thuishonk. Want ondanks dat de laatste jaren de nadruk in de media heeft gelegen op de bouw en aanleg van de crossbaan, de AMBC is veel meer dan alleen cross, zo meld voorzitter Veen. Het clubhuis is de basis van de ruim 50 jaar oude vereniging en ook die heeft een enorme metamorfose ondergaan. Veel facetten van de motorsport vinden hun plekje binnen de AMBC zoals bijvoorbeeld de wegrace, grasbaan, toerrijders, de minibikes, de Stien Eelsingh rit, de off-road rijders, de bromfiets liefhebbers maar ook de (oldtimer) auto en motor liefhebber. En daarnaast heeft de club dan ook nog de grote cateringploeg en een zeer enthousiaste vutters onderhoudsploeg.

Op deze zaterdag 9 juli wordt dus ook zeker aandacht gevraagd voor de renovatie van het geheel opgeknapte clubhuis waar binnen een ode gebracht wordt aan de totale motorsport en waar men er ook in geslaagd is het thuishonk de uitstraling van een motorclub met de haar zo kenmerkende bruine cafélook te geven.

Spectaculaire demo’s van wereldtoppers

De AMBC zou haar reputatie geen eer aandoen als men er niet alles aan gedaan zou hebben om deze dag een heel spectaculair tintje mee te geven. En men heeft nogal uitgepakt! De crème de la crème op motorcross gebied komt naar Staphorst waaronder het Gebben Van Venrooy Yamaha team met rijder Calvin Vlaanderen. Vlaanderen is de kersverse Nederlandse kampioen Dutch masters motorcross en zal een aantal demo’s verzorgen. Behalve dit prachtige team, wat groot uitpakt compleet met megagrote teamtrailer, komt ook wereldtopper Brian Bogers van het Standing Construct Husqvarna fabrieksteam. Bogers stond dit seizoen al 2 keer op het podium bij een MXGP en staat momenteel zevende in het WK.

Uit de ‘eigen’ club stal komen de gebroeders Dex en Dave Kooiker. Dave is rijder bij het Hutten metaal Yamaha team en is een topper in het Europees kampioenschap EMX250 en hij wist het Nederlandse seizoen als 4e af te sluiten in de MX 250cc. Broertje Dex is onlangs als 3e geëindigd in het Nederlands kampioenschap 85cc. Hij zal samen met wat andere jeugdrijders ook voor een demo in de baan komen. Uit Nieuwleusen komt Mirco ten Kate van het Arcabo cross team. Ook Mirco had een prachtig seizoen dat hij afsloot als 2e in de 125cc klasse. Natuurlijk mogen de crossteams van Hofstede en Duntep op deze dag ook niet ontbreken. Beide hebben een rotsvaste band met de AMBC en zullen ook aanwezig zijn met hun rijders. Op crossgebied staat dus het neusje van de zalm op het wiede gat op 9 juli en de lijst wordt nog aangevuld met vele namen. Zeker is dat deze toppers ook beschikbaar zijn voor foto en handtekening sessies.

Ook de wegrace coureurs laten zich zien. Een Nederlands topteam uit het Duitse IDM kampioenschap, het RR Socia racing team zal zich met coureur Ricardo Brink presenteren. Ook zal de bekende Veijer familie zich tonen. In de minibikes hebben we onlangs tijdens de pinksteraces in Staphorst nog genoten van Boyd Veijer. We hopen echter dat we zijn grote neven Kyano en Collin Veijer ook mogen begroeten. Het ligt er even aan of hun drukke agenda het toe laat. Ook is de organisatie nog bezig met andere rijders die dan met hun racemotoren acte de préséance zullen geven.

Vermaak voor de kids op de minibaan
Voor de jeugd is er van alles te doen. Behalve het scoren van een handtekening of foto met een bekende motorcoureur zijn er miniquads die uitgeprobeerd kunnen worden op de splinternieuwe minibaan die speciaal voor de jeugd is aangelegd. Deze baan blijft ook liggen op het wiede gat en in de nabije toekomst kan elk kind hier proeven aan de motorcross. De bedoeling van de AMBC is hiermee de jeugd aan het sporten te krijgen en dan met name natuurlijk de motorsport. Dit project is tot stand gekomen dankzij de ondersteuning van de provincie Overijssel, Arcabo chaletbouw uit Nieuwleusen en de stichting Sport en Business Staphorst.

Voor de kinderen die niet willen crossen zijn er springkussens, een ranjakoe en een ijscokar met overheerlijk ijs. Op het horecaplein kunt u genieten van een hapje en drankje geserveerd door de eigen AMBC catering terwijl de muzikale omlijsting verzorgt wordt door zender de Musketiers.

Als het gaat om de oudjes op motorgebied heeft de AMBC iets bijzonders op de been weten te krijgen. Motorzaak Gebben, van oudsher afkomstig uit Staphorst, bracht in de jaren 60 en 70 de zogenaamde Gebben Kreidler op de markt. Eigenaar André Gebben is vele malen kampioen geworden in de grasbaan en cross met deze machines. En ze zijn tegenwoordig uitermate zeldzaam en gewild. De AMBC heeft een aantal van deze machines met hun berijders uitgenodigd en ze gaan ook de baan in! De oudere clubleden zullen smullen van dit stukje historie. De club meld dat op het moment van schrijven de lijst nog steeds langer wordt, kortom de AMBC leeft weer als nooit tevoren en wil zich graag zaterdag 9 juli in haar totaliteit aan u presenteren.

Voorzitter Bé Veen meld dat het bestuur nog veel groter had willen uitpakken maar dat nu toch, aan het eind van de verbouwing, de hand zo links en rechts op de knip moet. Weliswaar werd de club gesteund door een belangrijke subsidie van de gemeente Staphorst maar, zo zegt Veen,  laten we niet vergeten dat de club ook zelf ruim drie ton heeft moeten investeren in een veilig, aan alle vergunningen voldoend en zo weinig mogelijk overlast veroorzakend terrein.

De voorzitter wil positief besluiten. Kom naar de heropening, vier het met de motorsport liefhebbers uit Staphorst en omgeving mee. De AMBC toont u graag wat de club samen met de vele, vele vrijwilligers die ontzettend veel werk hebben verzet, en waar de hele club enorm veel respect voor heeft, voor elkaar hebben gekregen. Een motorsport terrein waar eenieder trots op kan en mag zijn.

jun
26
Poster Uitnodiging Opening