AMBC Staphorst Header

Pinksterraces

Foto’s op poster © Mariska Grob)

NK junior Moto Racing tweede Pinksterdag wederom van start bij AMBC in Staphorst

Na enkele jaren afwezigheid vanwege de inmiddels bekende reden gaat de motorclub AMBC uit Staphorst op tweede Pinksterdag weer het Nederlands kampioenschap Junior moto racing organiseren. Al sinds 1994 vind dit jaarlijkse evenement plaats in Staphorst en de laatste jaren traditioneel op tweede Pinksterdag.

Dit NK junior kampioenschap maakte in 2018 haar debuut op de vaderlandse racecircuits. Voorheen werd er in Staphorst en elders in het land jarenlang onder de vlag van de stichting SOBW geracet. Deze organisatie zorgde de laatste 25 jaar er voor dat er steeds nieuwe jonge talenten doorstroomden naar de vaderlandse en internationale motorsport categorieën. Vaak werd er een beetje denigrerend gesproken over ‘de brommerraces’. Zo was het inderdaad begin jaren negentig ooit begonnen, maar de laatste tien jaar was deze term allang niet meer van toepassing. Er stonden volwaardige (opstap)klassen op het programma zoals de Molenaar Honda NSF cup en de Yamaha-Gamma R125 cup. Verder kwamen er prachtige tweetaktklassen en scooterklassen aan de start waar de liefhebber van deze snerpende machines zijn vingers bij aflikte.

Helaas hield de SOBW eind 2017 op te bestaan en moest er dus een nieuw platvorm bedacht worden waarop de beginnende motorsporter in Nederland kon beginnen met zijn of haar sport. De Nederlandse motorbond KNMV stak samen met enkele organisatoren, waaronder de AMBC, de hoofden bij elkaar met als uitkomst een nieuw officieel Nationaal wegracekampioenschap voor junioren. Het NK Junior Moto Racing genaamd. Dit kampioenschap wordt onder de vlag van de bond georganiseerd.

Kalender
Het seizoen bestaat uit acht race evenementen, verspreid door het land, met een algemeen trainingsweekend voorafgaand aan het seizoen. De klassen die bij het KNMV Junior Racing kampioenschap aan de start komen zijn;

  • Minibike Junior A
  • Minibike Junior B
  • Minibike Open klasse
  • Molenaar NSF 100 Cup
  • Puch klasse
  • 125cc open klasse
  • Kickxstart Yamaha  R125 Cup

 

Minibikes, het begin van een carrière in de motorsport
Alhoewel er nog wel enig talent voorhanden is moet er wel gezegd worden dat er de laatste jaren in de regio rondom Staphorst een kleine dip te zien is in de aanwas van nieuw talent. De AMBC speelt hier op in door jaarlijks enkele opstapdagen te organiseren voor beginnende minibikers. En er kan nog steeds elke dinsdagavond gereden worden op het bekende circuit De Tippe. Dit gebeurt onder leiding van gediplomeerde bondsinstructeurs. Iedereen die geïnteresseerd is en een kind heeft wat wil beginnen met racen kan hier eens langskomen en informatie opvragen.

Plaatselijke en regionale coureurs aan de start
Zoals gezegd is de deelname uit eigen dorp de laatste jaren wat minder geworden. Toch kan het plaatselijke publiek nog enkele dorpsgenoten aanmoedigen. In de Puchshop standaard klasse vinden we o.a. Sander Mulder en Arjen en Dennis Veijer aan het starthek terwijl de huidige Nederlands kampioen in deze klasse AMBC commissielid Pascal Mussche is. Pascal rijd ook in het seizoen 2022 weer uitstekend want staat wederom bovenaan in het kampioenschap.
In de junior A minibike klasse vinden we een bekende Staphorster motorsport naam. Hierin rijd namelijk Boyd Veijer mee. Boyd heeft enkele bekende familieleden want zijn neefjes Kyano en Collin Veijer hebben al enige naam gemaakt in het motorsport wereldje. Als we kijken naar de coureurs uit de regio vinden we in de junior B categorie nog Gijs Huisman uit Meppel en Milan Hunneman uit Steenwijkerwold.

Hulp gevraagd bij de opbouw.
De organiserende motorclub pakt de handschoen op waar hij voor de corona periode is neergelegd en gaat door met de uitdaging van dit race-spektakel in deze ééndaagse opzet. Voorafgaand aan het evenement is de club druk doende met de hulp van (hopelijk) veel vrijwilligers om alles op te bouwen. Alle hulp is daarbij welkom vooral de zaterdag voor Pinksteren. Wie die dag dus een moment tijd en zin heeft om de opbouw van dit mooie evenement van dichtbij mee te maken is van harte welkom op circuit De Tippe. Er is voor iedereen wat te doen!

Zoals altijd is de toegang voor dit AMBC evenement vrij evenals het parkeren en kan er middels de eigen AMBC catering genoten worden van een natje en droogje.

Het tijdschema is op het moment van schrijven nog niet bekend maar alle benodigde info verschijnt voorafgaand aan het evenement op de website van de AMBC Staphorst.

 


Pascal Mussche (© Mariska Grob)

Boyd Veijer (© Mariska Grob)