AMBC Staphorst Header

Pinksterraces

NK junior Moto Racing tweede Pinksterdag wederom van start bij AMBC in Staphorst

Vorig jaar mochten ze hun debuut maken in Staphorst. Ruim honderd jeugdige coureurs die in verschillende klassen deelnemen aan het NK Junior moto racing met als uiteindelijke doel een glanzende carrière in de motorsport. Al sinds 1994 organiseert de motorclub AMBC deze wegraces en de laatste jaren traditioneel op tweede Pinksterdag.

Zoals gezegd maakte dit NK junior kampioenschap in 2018 haar debuut op de vaderlandse racecircuits. Voorheen werd er in Staphorst en elders in het land jarenlang onder de vlag van de stichting SOBW geracet. Deze organisatie zorgde de laatste 25 jaar ervoor dat er steeds nieuwe jonge talenten doorstroomden naar de vaderlandse en internationale motorsport categorieën. Vaak werd er een beetje denigrerend gesproken over ‘de brommerraces’. Zo was het inderdaad begin jaren negentig ooit begonnen, maar de laatste tien jaar was deze term allang niet meer van toepassing. Er stonden volwaardige (opstap)klassen op het programma zoals de Molenaar Honda NSF cup en de Yamaha-Gamma R125 cup. Verder kwamen er prachtige tweetaktklassen en scooterklassen aan de start waar de liefhebber van deze snerpende machines zijn vingers bij aflikte.

Helaas hield de SOBW eind 2017 op te bestaan en moest er dus een nieuw platvorm bedacht worden waarop de beginnende motorsporter in Nederland kon beginnen met zijn of haar sport. De Nederlandse motorbond KNMV stak samen met enkele organisatoren, waaronder de AMBC, de hoofden bij elkaar met als uitkomst een nieuw officieel Nationaal wegracekampioenschap voor junioren. Het NK Junior Moto Racing genaamd. Dit kampioenschap wordt onder de vlag van de bond georganiseerd in samenwerking met de motorclub Assen en Lee van Dam promotions die het geheel zal promoten in den lande. LDP promotions is o.a. ook de organisator van de bekende Gamma racing days op het circuit van Assen.

Kalender
Het seizoen bestaat uit acht race evenementen, verspreid door het land, met een algemeen trainingsweekend voorafgaand aan het seizoen. De klassen die bij het KNMV Junior Racing kampioenschap aan de start komen zijn;
• Minibike Junior A
• Minibike Junior B
• Minibike Open klasse
• Molenaar NSF 100 Cup
• Puch klasse
• 125cc open klasse
• Kickxstart Yamaha R125 Cup

Plaatselijke en regionale coryfeeën voor eigen publiek aan de start.
De reeds genoemde Molenaar NSF100 cup was de laatste jaren niet meer te zien in Staphorst. Het snelle circuit in Staphorst werd door de naamgever en initiatiefnemer van deze klasse, Arie Molenaar, als te snel en te gevaarlijk beschouwd voor zijn jonge talenten. Zeer jammer want juist in deze klasse zijn de laatste jaren vele regionale en plaatselijke talenten doorgebroken. Landelijk en regionaal bekende coureurs als Scott Deroue, Bo Bendsneyder, Frank Nieman, Walid Soppe, Rick Dunnik, Jeffrey Buis, Loran Faber en Damian Boessenkool hebben allemaal in de top van deze NSF 100 cup gestreden of zijn zelfs kampioen geworden alvorens de overstap te maken naar de zwaardere motorsport categorieën.
Door de nieuwe opzet van het kampioenschap en doordat de baan is gewijzigd staan de jonge talenten van Arie Molenaar op tweede Pinksterdag gelukkig nu wel in Staphorst aan de start. Helaas is het wel zo dat er in 2019 sinds jaren geen plaatselijke coureur actief is bij deze jonge strijders. Uit Dalfsen komt wel een lid van de AMBC aan de start en zeker niet de minste. Loris Veneman is de zoon van voormalig MotoGP coureur Barry Veneman en hij begeleid zijn zoon tegenwoordig langs de circuits. Dat dit goed gaat bewijst de koppositie van Loris in de tussenstand. In de tot nu toe verreden races in Assen en Berghem wist de jonge Veneman vier keer als overwinnaar over de streep te komen en hij is dus de trotse koploper in de tussenstand van het NSF100 championship. Uit de regio afkomstige deelnemers in de Molenaar NSF100 cup zijn Jaiden Blokzijl uit Hoogeveen, Julian van Kalkeren uit Erica, en Dylan Czarkowski uit Zwinderen.

Loris Veneman foto©Motografie.nl

Minibikes, het begin van een carrière in de motorsport
Alhoewel er nog wel enig talent voorhanden is moet er wel gezegd worden dat er de laatste jaren in de regio rondom Staphorst een kleine dip te zien is in de aanwas van nieuw talent. De AMBC speelt hier op in door jaarlijks enkele opstapdagen te organiseren voor beginnende minibikers. In samenwerking met Henk Schotman en zijn organisatie Racekids houdt de AMBC introductiedagen voor beginnende minibikers. Dit is dus speciaal bedoeld voor de jeugd die interesse heeft om te gaan minibiken maar niet weet hoe dit aan te pakken. Of misschien zijn er ouders die meer info willen over deze tak van motorsport en tevens hun zoon of dochter eens willen laten proeven aan deze sport. Er zijn gediplomeerde en ervaren instructeurs aanwezig en ook voor beschermende kleding en helmen worden gezorgd. Alleen goede zin is dus maar nodig om te kunnen rijden! In 2019 worden er op 1 juni en 6 juli opstapdagen georganiseerd. Meer info over deze opstapdagen staat op de website van de AMBC.

Dankzij circuit De Tippe in Staphorst kunnen elke week een groep jonge rijders in actie komen. Sinds een paar jaar onder leiding van gediplomeerde bondstrainers die vroeger zelf coureurs waren. De jonge AMBC- ers spreiden na enkele jaren van training hun vleugels uit en nemen de stap richting het Nederlands kampioenschap minibikes. Voor die leden is het prachtig dat ze hun kunsten ook in eigen gemeente en voor eigen publiek kunnen laten zien. Enkele jeugdige Staphorsters en AMBC leden werden de afgelopen jaren reeds gekroond tot Nederlands kampioen.

In het huidige minibike kampioenschap rijd een bekende naam mee. De jonge Staphorster coureur Kyano Veijer wist, net als Loris Veneman bij de NSF100 cup, alle tot nu toe verreden wedstrijden in dit nieuwe seizoen te winnen en staat dus trots bovenaan in de tussenstand voor het minibike Junior-B kampioenschap. Veijer slaat in navolging van zijn neef Collin Veijer inmiddels ook al internationaal zijn vleugels uit en strijd dit seizoen ook weer mee in het Italiaans kampioenschap minibikes.

Kyano Veijer foto ©Harm de Boer

Plaatselijke coureurs in open klasse aan de start
Zoals gezegd is de deelname uit eigen dorp de laatste jaren wat minder geworden. Toch kan het plaatselijke publiek waarschijnlijk nog enkele dorpsgenoten aanmoedigen. De organisatie van de AMBC onder leiding van Harm Dunnik heeft namelijk, net als vorig jaar, een extra klasse aan het programma weten toe te voegen. Deze ‘Staphorst open klasse’ geheten zal een verzameling zijn van verschillende motoren waaronder tweetakt 50cc racers en viertakt racers t/m 160cc. Damian Boessenkool bijvoorbeeld heeft dit seizoen de overstap gemaakt van de Molenaar NSF100 cup naar de open 125cc klasse en staat in de tussenstand netjes in de top 10 geklasseerd. Hij zal waarschijnlijk nu ook in deze Staphorst klasse te zien zijn. Andere plaatselijke rijders die we waarschijnlijk eenmalig met een wildcard mogen aanschouwen zijn Ivar Wesselink en Albert Braamskamp die met hun Ohvale racers zullen meestrijden. Maar de kans is groot dat vele (ex) coureurs die in voorgaande jaren met hun snelle 50cc tweetakt races meestreden bij de SOBW weer eenmalig hun machines zullen bestijgen en voor eigen publiek een mooi spektakel zullen verzorgen.

Deelname aan de Staphorst Open klasse is mogelijk voor de volgende machines:

  • Tweetaktmotoren met een maximale cilinderinhoud van 50cc
  • Viertaktmotoren met een maximale cilinderinhoud van 160cc
  • De banden dienen tussen de 10 tot 17 inch te zijn

Voor wat betreft de veiligheidseisen dient de motor te voldoen aan het reglement van de KNMV NK Junior Moto Racing 2019, welke te vinden is op: https://www.juniorracing.nl/nieuws/42/reglementen-2018.html

De inschrijfkosten voor 10 juni bedragen €75,–
Zodra je onderstaand formulier hebt ingevuld en naar info@juniorracing.nl hebt gestuurd ontvang je een betaallink om je inschrijfgeld te voldoen.

Inschrijfformulier Staphorst Open klasse

Uitje voor de hele familie.
De organiserende motorclub pakt de handschoen op waar ze hem vorig jaar heeft neergelegd en gaat door met de uitdaging van dit race-spektakel in deze ééndaagse opzet. De klassen die te zien zijn zullen volop spektakel bieden voor de toeschouwers. De term ‘familie-evenement’ waarmee de AMBC de laatste jaren dit evenement aanduid gaat dit jaar ook zeker weer op. Prachtige motorraces en daarnaast entertainment voor de jongste kinderen met springkussens en draaimolens. Vanwege de compacte opzet van het circuit en het hele terrein kunnen pa en ma rustig naar de races kijken terwijl de kinderen zich vermaken op de speeltoestellen. Als ze tenminste niet hun vriendje of vriendinnetje willen aanmoedigen die meestrijdt bij één van de race-klassen.
Zoals altijd is de toegang voor dit AMBC evenement vrij evenals het parkeren en kan er middels de eigen AMBC catering genoten worden van een natje en droogje.
Het tijdschema is op het moment van schrijven nog niet bekend maar alle benodigde info verschijnt voorafgaand aan het evenement op de website van de AMBC Staphorst.

 

 

 


Onderstaand een aantal foto’s van het NK Mini Moto racing 2018 – foto’s ©Jan Timmerman