AMBC Staphorst Header

Volle bak bij filmavond Bertus Folkertsma

Het was weer eens zo’n avond ‘als je er niet was heb je wat gemist’. Gisteravond gaf Bertus Folkertsma de reeds lang aangekondigde presentatie en filmavond over zijn race-carrière en zijn belevenissen op het wereldberoemde Isle of Man. Een volle AMBC kantine luisterde ademloos naar de verhalen van de 40 jarige coureur uit Tzummarum. Hij begon met een verhaal over zijn carrière tot nu toe, zijn team samenstelling (op de grote races heeft hij maar liefst tot 26 man personeel!) en de verschillende klassen waarin hij in zijn carrière in heeft gereden. Hij is met zijn team overigens ook actief op race- cursussen en andere niet- motorsport gerelateerde evenementen. Folkertsma was al actief in 1994, zo meldde hij, en deed mee in de allereerste brommerraces die toen in Staphorst door de AMBC georganiseerd werden. Hoezo een lange carrière? Later was hij samen met bijvoorbeeld Barry Veneman en Joan en Arno Veijer actief in het ONK Supersport en Superbike en heeft hij in 2003 nog eens een demo met deze vier heren verzorgt op de Tippe tijdens de Pinksterraces.

Na de pauze ging het verhaal verder over het onderwerp waar toch eigenlijk iedereen voor gekomen was; de voorbereiding en de trainingen en races tijdens de Manx Grand Prix waar hij in Augustus 2017 aan mee deed. Bewondering en respect waren de woorden die je te binnen schieten als je de foto’s en filmpjes zag die hij liet zien die onder meer gemaakt waren vanaf zijn eigen motor. Zo ongelofelijk hard en snel wordt er gereden, het lijkt soms een versneld afgespeelde film maar dit blijkt toch echt niet zo te zijn. De foto die bij dit artikel staat waarin hij met beide duimen omhoog staat is genomen na zijn eerste ronde die hij gereden had met een gemiddelde snelheid van 100 mijl. Het feit dat je het 62 km lange circuit af kunt leggen met een gemiddelde wat boven de 100 mijl (ruim 160km per uur!) ligt wordt voor alle deelnemers als een mijlpaal gezien. Bertus kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde dat een Engelsman hem vertelde dat de eerste man die boven de 100 mijl per uur had gereden dit al in 1956 deed..!  Na twee (!) weken training als ‘rookie’ wist hij zich te kwalificeren voor de race en deed mee aan de drie ronden durende uitputtingsslag over het 62km lange stratencircuit. Een race van ruim 180km lang, compleet met tankstops. Resultaten waren niet belangrijk, het verleggen van je doelen en sneller rondgaan dan de ronden daarvoor waren de uitdagingen. En heelhuids aan de finish komen natuurlijk!

Bertus had al aangekondigd dat hij gevolgd was tijdens dit hele project door omroep Friesland die een documentaire over hem wilde maken. Deze docu is inmiddels klaar en hij wist te vertellen dat deze op zondag 18 februari op NPO2 om 13.00 uur zal worden uitgezonden. Verder wist hij te melden dat het doel voor dit jaar is om terug te gaan naar het eiland om in augustus wederom deel te nemen aan de Manx Grand Prix. Of er dan nog een vervolg komt naar 2019 om deel te nemen aan de ‘grote’ TT die in juni verreden wordt blijft nog even een vraagteken. Bertus gaf aan dat hij ook niet meer de jongste is en zijn maatschappelijke carrière belangrijker is. De toekomst zal uitwijzen of hij deze stap nog zal nemen. Voorlopig wensten alle aanwezigen hem alle succes bij de Manx TT 2017 en hij heeft er zeker vele nieuwe volgers bij op zijn Facebook pagina!

Foto’s: Bertus Folkertsma

 

feb
10
23844635_1125914120872608_3761279246232404611_n