Header
JTS_0470R2

grasbaan

AMBC Staphorst biedt grasbaan-fans weer prachtig programma.

De AMBC grasbaanraces in Staphorst zullen dit jaar, zoals de traditie wil, weer op de laatste vrijdag van de noordelijke bouwvak vakantie op vrijdagavond 25 augustus plaatsvinden. Met de ondersteuning van evenementsponsor en groot grasbaan liefhebber aannemersbedrijf Engel bv uit Staphorst zullen maar liefst zes categorieën aan het startlint verschijnen.

De hoofd-act van de avond is als vanouds weer de Internationale Special klasse. Deze matadoren zullen, onder leiding van de winnaar van 2016, en huidig Europees kampioen, James Shanes uit Groot Brittannië, garant staan voor spektakel van de bovenste plank. De heren zullen op hun methanol gestookte machines  zonder remmen om de dagzege strijden. Op het moment van schrijven is de organisatie nog volop in onderhandeling met de diverse Europese toppers om een zo sterk mogelijk startveld te verkrijgen. Wat wel al bekend is dat dus dat de snelle jonge Engelsman James Shanes weer terug naar Staphorst komt om de wisseltrofee, de zgn. ‘keupern melkbusse’ te verdedigen. Ook de landgenoot van Shanes, Andrew Appleton is bevestigd. Appleton was in het verleden ook al snel op de piste in Staphorst.

James Shanes (7) en Andrew Appleton

Het Nederlandse special rijden is de laatste jaren ook zeer sterk vertegenwoordigd in Europa. Dit zagen we aan de schitterde Europese titels die in 2014 en 2015 werden behaald door Yannick de Jong waarvan de laatste natuurlijk tijdens een prachtig evenement  op circuit de Tippe in Staphorst. Het is nog niet bekend of De Jong dit jaar in Staphorst zal rijden. Wel zijn bevestigd Dirk Fabriek, Henry v. d. Steen, het jonge talent Romano Hummel en Dave Meijerink uit Schuinesloot. Met Hummel, Meijerink en van der Steen heeft de Staphorster organisatie meteen de top drie van het onlangs afgesloten Nationaal kampioenschap aan de start. Ook de Duitse toprijder Christian Hulshorst is al bevestigd. Meer namen volgen nog in de komende weken als de contractbesprekingen door gaan.

Startlijst Specials Internationaal:

James Shanes
Dirk Fabriek
Andrew Appleton
Sjoerd Rozenberg
Dave Meijerink
Mark Beishuizen
Romano Hummel
Henry van der Steen
Lars Zandvliet
Stephan Katt
Dave Mears
Danny Maasen

Spektakel in bijprogramma
Ook dit jaar zien we in het bijprogramma een aantal sterke en spectaculaire klassen zoals de Shorttrack ST1 en ST2. Deze standaard crossklassen zijn sinds jaar en dag verzekerd van een grote groep fans. En terecht, starts met  acht rijders tegelijk en geen voorrem op de machines zorgt ervoor dat er volop spektakel is. De zwaarste ST1 klasse heeft in AMBC lid Erwin Mulder uit Koekange een topper uit de regio aan de start. Mulder staat op het moment van schrijven vierde in de tussenstand met volop mogelijkheden om de top drie binnen te schuiven. De ST1 Shorttrack klasse is voor de rest voornamelijk het domein van de noordelijke rijders uit Friesland en Groningen.

In de lichtere ST2 klasse rijd sinds jaar en dag een dame mee uit Koekange. Harriet Zwiers spreekt een aardig woordje mee tussen de snelle mannen in de ST2 categorie. Als verdere regio coureurs vinden we hier Gert Jan Valk uit Daarle en Lorenzo Punter uit Wolvega terwijl ook ‘good old’ Henri Schra uit Staphorst dit jaar weer regelmatig de machine heeft gestart.

Verdere klassen in Staphorst die aan de start komen zijn de Specials nationaal, de Follow up klasse en een regioklasse. De Specials Nationaal rijden een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap met hierin veelal jonge rijders die ooit ook de stap naar het grote podium hopen te maken. Hetzelfde geld eigenlijk voor de Follow Up klasse. Deze klasse is enige jaren geleden in het leven geroepen om de jeugd een kans te geven enige ervaring op te doen in het Shortrack racen. De toppers in deze Follow Up categorie stromen dan door naar de ST1 of ST2 klassen om daar tussen de ‘grote’ mannen hun talent te tonen. Ook deze jonge, gretige, troep rijders zien we in Staphorst aan het lint.

Ook voor de plaatselijke rijders kan er dit jaar weer gejuicht worden. De regioklasse is bedoeld voor AMBC clubleden die graag eens voor een mooie bak publiek een grasbaanrace willen rijden. Het is een eenmalige beker wedstrijd zonder kampioenspunten maar levert gegarandeerd een avond kijkplezier op voor het publiek. Elke rijder heeft natuurlijk fans, familie en sponsors in het publiek en wil zich van zijn beste kant laten zien. Het startveld is nog niet bekend in deze regioklasse maar rijders die mee willen doen (men moet dus AMBC lid zijn) kunnen info opvragen bij de grasbaan commissie van de club.

 

 

 

 

 

Donderdag oldtimeravond
Vorig jaar is de AMBC gestart met een oldtimeravond op evenemententerrein De Tippe op de donderdag voorafgaand aan de grasbaanraces. Dit lijkt een vaste plek op de AMBC jaarkalender te krijgen want ook dit jaar staat deze oldtimerrit weer gepland. Oldtimer motoren, bromfietsen en auto’s zijn van harte welkom om mee te rijden in deze rit. De deelname is gratis. Het terrein is op donderdag 24 augustus geopend om 18.00u en de rit start om 19.00u en leidt de deelnemers via een prachtige route door het Staphorster buitengebied. De finish is weer op De Tippe waarna de AMBC catering de bar open heeft en er nog gezellig nagepraat kan worden over de rit.

Vertier voor publiek.
De catering van de club zal weer zorg dragen voor  een  goede verzorging van de inwendige mens op donderdagavond en de vrijdag. De grote feesttent is vanzelfsprekend beide dagen geopend. Het is niet toegestaan dat er consumpties in glas meegenomen worden, dus alleen blik, plastic of karton.
Op vrijdagavond zal in de feesttent de boel in gang geslingerd worden door een DJ die na afloop van de races de sfeer nog wat  zal trachtten te verhogen. Na afloop van de races is de entree voor de feesttent trouwens gratis. De organiserende club hoopt op een gezellige afsluiter van het weekend, voor vele aanwezigen helaas ook van de vakantie.

Entreeprijzen AMBC Internationale Engel BV grasbaanraces:   

t/m 11 jaar                         entree gratis
12 t/m 17 jaar                   €  8,-     incl. Programmaboekje
18 jaar en ouder              €  15,-    incl. Programmaboekje

Tijdschema oldtimerrit 24 augustus:
Terrein open:                     18.00 uur
Aanvang rit:                       19.00 uur

Tijdschema grasbaanraces 25 augustus:
Aanvang trainingen:       14.00 uur
Rijdersvoorstelling:        16.30 uur
Aanvang wedstrijden:    17.00 uur